Situacions en què (excepcionalment) es permet circular sense cinturó de seguretat

Por: RACC Blog

Probablement el cinturó de seguretat és el sistema de seguretat passiva que ha salvat més vides des que es va inventar el 1959. La Direcció General de Trànsit (DGT) assegura que redueix en un 45% les morts per accident. Durant anys va ser protagonista de les principals campanyes de prevenció de trànsit. Avui en dia es fa servir majoritàriament. O gairebé: l’informe de sinistralitat a les carreteres espanyoles del 2018 assenyala que el 22% dels morts que anaven amb turisme i furgonetes no el portava cordat, un percentatge estable en els últims anys.

 

Evita accidents: contracta la teva assegurança de cotxe online per estar tranquil

Obligatori a totes les places des del 1992, excepte…

A Espanya, l’ús del cinturó és obligatori a totes les places del vehicle des de l’any 1992. No obstant això, la llei actual (Article 119 del Reglament General de Circulació) recull una sèrie d’excepcions, que es resumeixen en les següents situacions generals:

  • Tots els conductors, quan efectuïn la maniobra de marxa enrere o d’estacionament.
  • Les persones amb certificat d’exempció per raons mèdiques greus o discapacitades. La normativa estableix que aquest certificat s’haurà d’ensenyar quan ho demani un agent policial.

A més, el cinturó tampoc no és obligatori per als següents col·lectius quan circulin per vies urbanes. El cinturó també serà obligatori per a ells a les autopistes, les autovies o les carreteres convencionals):

  • Conductors de taxis.
  • Distribuïdors de mercaderies, quan realitzin successives operacions de càrrega i descàrrega en llocs situats a poca distància uns dels altres.
  • Conductors i passatgers dels vehicles en serveis d’urgència.
  • Professors d’autoescoles quan acompanyin un alumne en una sessió pràctica i estiguin a càrrec dels comandaments addicionals de l’automòbil.

Conduir embarassada en cotxe

I per a les embarassades? També és obligatori!

Durant anys, les dones embarassades van formar part dels col·lectius als quals es permetia circular sense cinturó, però aquesta excepció es va eliminar el 2006 i ara també han de portar-ne obligatòriament. La forma correcta de cordar-lo amb la màxima seguretat és la següent: la banda horitzontal per sota de la panxa, recolzat sobre els ossos de la pelvis, i mai sobre l’abdomen; la banda diagonal, per l’espatlla i entre els pits de la dona.