Semàfor vermell i ambulància darrere meu, em poden multar?

Por: RACC Blog

Si estàs parat en un semàfor, escoltes una sirena i veus els senyals acústics d’una ambulància que s’acosta per darrere, has d’estar atent i reaccionar tan aviat com puguis. Has de mirar pel retrovisor i als costats i fixar-te si ja hi ha cotxes que s’estan movent i per on.

 

Més informació: una assegurança de cotxe online per la teva seguretat

En cas que quedi espai per on pugui passar l’ambulància, millor que no facis res, però si cal que t’apartis i el semàfor està en vermell, què fas? La lògica i les normes diuen que has de deixar pas i per tant moure el vehicle, però això pot fer que et passis el llum en vermell. Si ho fas, has de tenir en compte que és una maniobra que has d’afrontar amb molt de compte per no provocar un accident. Però al cap i a la fi t’has passat un semàfor; així, et poden posar una multa?

ambulància

Un reglament no massa precís

El Reglament de Circulació defineix de manera prou detallada (article 68) les “facultats” dels conductors de vehicles prioritaris, en canvi no deixa clar què has de fer com a conductor.

Aquí tens el més important de l’article 69 del Reglament General de Circulació perquè el coneguis:

“Comportament dels altres conductors respecte dels vehicles prioritaris:

“Tan aviat percebin els senyals especials que anunciïn la proximitat d’un vehicle prioritari, els altres conductors adoptaran les mesures adequades, segons les circumstàncies del moment i el lloc, per facilitar-los el pas, apartant-se normalment cap a la seva dreta o detenint-se si cal”.

És més fàcil si apareix un agent: “En tot moment el conductor ha d’ajustar el seu comportament a les instruccions que doni l’agent a través de la megafonia o per qualsevol altre mitjà que pugui ser percebut clarament pel primer”.

Pots recórrer?

Així doncs, la resposta legal a la pregunta de si et poden multar per sobrepassar el semàfor en vermell en cas d’urgència no queda del tot aclarida. Estàs complint amb el teu deure i no hauria de passar res, però els semàfors que avui dia veiem per moltes ciutats que compten amb càmera pot ser que et facin una “foto” que mostri com t’acabes de passar un semàfor en vermell i rebis la sanció. Quan t’arribi la multa pot ser que surti també l’ambulància a la imatge i llavors en principi ho tindràs més fàcil per recórrer-la, però si no hi apareix serà més complicat.

Cada any es donen casos de conductors que han estat multats per saltar-se el semàfor en vermell en aquestes circumstàncies, i com és normal s’indignen. Com que tens la raó pots recórrer, però millor que ho deixis en mans d’experts. Al RACC et pots informar a https://www.racc.cat/assistencia-racc/recursos-multes.