RutaRACC: Andorra, el país dels Pirineus

Tags: ., ,

Por: RACC Blog

Per Nadal, viatgem per la geografia andorrana, un indret on podrem gaudir de lleure, compres i esports d’hivern.

Andorra té l’etiqueta de ser un país per anar a comprar, activitat que queda molt lluny de tot el que pot fer-se en un país rodejat de natura i espais de lleure, a part de conèixer la història que envolta aquest petit principat. Després d’haver recorregut diversos punts dels Pirineus, com la zona de Ripoll a Beget o de la Pobla de Lillet a Llívia, ens endinsem al país veí, on farem servir un Range Rover Evoque 2.0TD4 SE Dynamic, automàtic i de tracció total.

Ens endinsem al principat andorrà

El principat andorrà és un dels estats més petits del món. Amb poc més de 78.000 habitants sobre una superfície de 458 km2, forma part d’un dels set microestats europeus, juntament amb San Marino, Malta, Luxemburg, Mònaco, Liechtenstein i la Ciutat del Vaticà. Al país trobem un total de 36.000 habitants amb nacionalitat andorrana, després d’haver patit grans moviments migratoris durant els anys 50 i 60 del segle XX, durant els quals espanyols i, en menor quantitat, portuguesos van instal·lar-s’hi.

Primer de tot, en tractar-se d’un país no comunitari, haurem de revisar que tota la documentació del nostre vehicle estigui en ordre i al dia, per evitar possibles problemes. Com que no forma part de la Unió Europea, també s’ha de tenir en compte que el servei de roaming de les companyies de telefonia i internet no estarà actiu, per la qual cosa aquests serveis resulten cars i és recomanable fer servir les connexions wifi gratuïtes disponibles al país. En cas d’anar a comprar, cal saber que el límit màxim per treure productes industrials del país és de 900 €, que varia en el cas del tabac o els productes agrícoles. Podeu consultar aquí els requisits.

Comencem el viatge pel país dels Pirineus amb el Range Rover Evoque, un SUV de tracció total on portem tot l’equip necessari per passar un cap de setmana. Apte per portar esquís o taules d’snowboard, el model petit de Land Rover serà un vehicle prou preparat en cas que ens topem amb condicions adverses de neu, pluja o similars, ja que a banda de ser de tracció total, també portem pneumàtics d’hivern al maleter.

Primera parada, Sant Julià de Lòria

Entrant per la frontera sud, des de Catalunya per la carretera de la Seu d’Urgell, el primer poble amb què ens topem és Sant Julià de Lòria, un nucli urbà de 9.200 habitants amb una forta presència de comerços i grans superfícies.

El lleure també és una part important de l’economia d’aquesta primera població, i atraccions com el Tobotronc de Naturlandia és una de les activitats més reconegudes d’aquest parc temàtic natural. El Tobotronc és el tobogan més gran d’Europa, amb 5,3 km de longitud i 400 metres de desnivell, amb una baixada de gairebé 10 minuts a velocitats de vertigen. El Museu del Tabac-Antiga fàbrica Reig és una de les altres visites que ens permetrà conèixer de més a prop la història d’aquest país.

Seguim cap a Andorra la Vella

Andorra és un principat dividit en set parròquies –el que coneixem com a comarques– la primera de les quals, arribant des de Catalunya, és Sant Julià, i li hem de sumar la d’Andorra la Vella, la d’Escaldes-Engordany, la de la Massana, la d’Encamp, la d’Ordino i la de Canillo. Des de Sant Julià, seguint per la CG-1, passarem per Santa Coloma abans d’arribar a Andorra la Vella, capital del principat i capital de l’estat amb més altitud sobre el nivell del mar (1.022 m) de tot Europa. La ciutat també és un dels principals nuclis comercials del país, ja que no hi falten botigues, centres comercials i locals de restauració.

Molt recomanable és la visita del camí del Rec Solà, un passeig amb vistes de la ciutat a la vora del riu Valira, pel qual podrem arribar a la “Noblesse du temps”, una de les escultures que presideixen la plaça de la Rotonda, un enclavament històric situat al barri més antic de la ciutat. L’escultura va ser donada el 1999 a l’estat andorrà per Enric Sabater, confident i col·laborador de Dalí entre 1968 i 1982.

Des de la capital, per l’avinguda de Carlemany –aquell que va donar la independència al país– arribem a l’hotel on farem nit: el Roc Blanc, un dels mítics establiments del centre del país, ubicat en plena zona comercial d’Escaldes-Engordany.

Inaugurat el 1960, va ser el primer a gaudir dels beneficis de l’aigua termal, fent l’honor de ser un quatre estrelles superior, on trobarem qualsevol de les comoditats que ens facin falta. Després de descansar i fer un àpat al restaurant, recollim el nostre Range Rover Evoque del pàrquing de l’hotel, on hi ha connexions per a vehicles elèctrics de la marca Tesla, per enfilar cap al parc natural de la Vall de Sorteny.

Pujant per la CG-3 ens trobarem amb la Massana, on podrem visitar la Farga Rossell, un antic centre de transformació del metall reconvertit en un museu etnològic sobre el treball del ferro. Construïda entre el 1842 i el 1846, va ser una de les poques forges del país pirinenc.

Una mica més amunt topem amb Ordino

Seguint per la mateixa carretera, la següent aturada és Ordino, on podrem visitar el nucli antic del qual destaca el Comú d’Ordino i l’església de Sant Corneli i Sant Cebrià, d’època medieval, on trobem una talla romànica de la Mare de Déu de fusta policromada, de finals del segle XI, una de les més petites del principat amb només 44 cm d’alçada.

Deixem Ordino per seguir el viatge cap al parc natural, fent aturades a les esglésies de Sant Martí de la Cortinada, d’estil romànic, i de Sant Serni de Llorts, una petita església que va substituir el temple romànic original, però que forma un racó de gran bellesa arquitectònica al municipi de Llorts.

A pocs quilòmetres, passant el poble del Serrat arribem a les portes del Parc Natural de la Vall de Sorteny, el primer espai natural protegit existent a Andorra. Amb 1.080 hectàrees, l’entorn constitueix una reserva botànica d’alt valor, amb més de 700 espècies de flora d’alta muntanya –50 de les quals són úniques al Pirineu– i on podrem visitar un jardí botànic amb plantes subalpines i alpines amb propietats. A la Vall de Sorteny també podem gaudir de visites comentades o excursions guiades.

Estacions d’esquí de la Vall Nord

Des del parc natural, podem gaudir de l’esport de l’esquí a l’estació d’Ordino-Arcalís o a la de Pal-Arinsal a la Massana, les dues estacions de la Vall Nord.

Després de visitar qualsevol de les dues estacions, tornem enrere per aprofitar el que ens resta de tarda per fer compres a les principals avingudes d’Escaldes i Andorra la Vella, abans de gaudir d’un bon sopar al nostre hotel Roc Blanc, on podrem escollir entre anar a l’spa o gaudir de la banyera amb hidromassatge de la suite.

Ben descansats, en la segona jornada de viatge posem rumb cap al nord del país i la frontera amb França. Per la CG-2, pugem fins al Santuari de la Verge de Meritxell, patrona del Principat d’Andorra i on, segons la llegenda, un pastor va trobar una imatge de la Verge a l’hivern, sota uns rosers. El pastor se la va emportar a casa, però la imatge va tornar fins a tres cops al mateix lloc, on van decidir construir una capella.

El santuari original, del qual resten les parets de l’estructura, va ser reformat el segle XVII, però va quedar completament destruït el 1972 a causa d’un incendi, durant el qual va desaparèixer la talla romànica de la verge, fins aleshores la més antiga del país.

Totalment reconstruït el 1976, la talla actual és una reproducció que es pot visitar a la basílica nova.

Canillo

Seguint per la mateixa carretera, arribem a Canillo, on els amants del motor poden visitar el Museu de la Moto, just al costat de l’església de Sant Joan de Caselles, d’estil romànic. Al Museu de la Moto s’exposen desenes de models de marques i èpoques diferents, fabricats entre el 1896 i el 2013, procedents de diferents països, a més de reproduccions en miniatura i altres objectes relacionats amb les dues rodes.

En aquesta ruta, els amants dels esports de neu podran gaudir de qualsevol de les estacions de GrandValira, com són Canillo, Encamp, el Tarter, Soldeu, Grau Roig i Pas de la Casa, la nostra destinació final.

Pas de la Casa

En el vessant francès arribem a Pas de la Casa, on a més de l’estació d’esquí, també trobem el Circuit d’Andorra, el circuit permanent més alt del món, situat a 2.400 metres sobre el nivell del mar i on cada hivern, a partir del gener, es disputen les G-Series i el Trophee Andros amb curses de cotxes sobre gel i de motos amb l’Ice Gladiators.

Al Pas de la Casa tanquem un recorregut pel país de 90 km amb el Range Rover Evoque, un dels cotxes ideals per a aquest tipus de ruta i clima.

La ruta en imatges

Segueix la ruta a Google Maps

Vols provar el vehicle?

[raccblog url=”http://www.racc.cat/microsites/venda-de-cotxes/assessorament?utm_proc=200003682″ text=”Deixa les teves dades aquí!” target=”_blank” align=”center”]