Quins passos has de seguir si has perdut el permís de conduir?

Por: RACC Blog

La pèrdua del permís de conduir és una por molt real que tot conductor té (o ha tingut) en algun moment de la seva vida. Ser cautelós pot ser de gran ajuda de cara a no perdre el permís de conduir per culpa d’un descuit, però per desgràcia aquesta pèrdua es pot donar per circumstàncies que escapin al nostre control, com podria ser un furt.

T’interessa: El permís de conduir en el mòbil amb l’app miDGT

Duplicado carnet de conducir

Quines conseqüències té perdre el permís de conduir?

Sigui com sigui la situació que ens pugui portar a la pèrdua del permís de conduir, és important que tots els usuaris sàpiguen quins són els passos a seguir i les eines disponibles de cara a solucionar aquest desagradable contratemps, ja que conduir un vehicle sense portar la documentació adequada és un delicte de tipus administratiu, com queda tipificat en la Llei de Seguretat Viària (Reial decret de Llei 06/2015, 30 d’Octubre) que estableix en el seu article 59.2:

«El conductor d’un vehicle de motor o ciclomotor queda obligat a estar en possessió i portar amb si el seu permís o llicència vàlids per a conduir, així com el permís de circulació del vehicle i la targeta d’inspecció tècnica, i haurà d’exhibir-los davant els agents de l’autoritat encarregats de la vigilància del trànsit en l’exercici de les funcions que tenen encomanades que li ho sol·licitin, en els termes que reglamentàriament es determini.»

Cal esmentar que en aquest article partim de la suposició que l’usuari ha obtingut el permís de conduir i aquest està en vigència, encara que en l’actualitat s’hagi extraviat o perdut. Si no fos aquest el cas, estaríem parlant d’un delicte contra la seguretat viària, molt més greu que una sanció administrativa.

Guia per a demanar el duplicat del permís de conduir

Principalment, la solució passa sí o sí per demanar un duplicat del teu carnet a la Direcció General de Trànsit. Com acabem d’esmentar, donem per descomptat que el teu permís de conduir està en vigor. En cas contrari, abans de demanar el duplicat hauries de sol·licitar una renovació d’aquest. Un altre detall important a tenir en compte del que ens adverteixen des de la pròpia DGT: El duplicat del permís de conduir suposa l’expedició d’un nou document. Cal tenir en compte que aquesta expedició no varia les dates de validesa.

Aquest procés es pot fer en línia, per via telefònica o presencialment. En qualsevol cas, s’haurà d’abonar la taxa 4.4 de 20,60 euros.

Com podem demanar el duplicat del permís de conduir?

  • En cas de voler realitzar el tràmit per internet s’haurà de fer a través de l’aplicació de sol·licitud de duplicats de la DGT, accedint a través de cl@ve amb el teu certificat digital, DNI electrònic, o cl@ve pin o permanent en vigor. Serà necessari que descarreguis el programa autosignatura i que disposis del número de taxa prèviament abonada que trobaràs en el seu resguard de compra. En finalitzar el tràmit podràs imprimir o guardar un permís provisional que li permetrà conduir des d’aquest mateix moment. 
  • El tràmit per via telefònica s’inicia trucant al telèfon 060, anomenada durant la qual se’t realitzaran diverses preguntes per a comprovar la teva identitat. Una vegada fetes aquestes comprovacions se t’enviarà el permís de conduir provisional al correu electrònic que indiquis, mentre que el teu permís de conduir definitiu arribarà a la teva casa per correu postal en un termini aproximat d’un mes i mig.
  • Finalment, per al tràmit per via presencial hauràs de lliurar tota la documentació en una Prefectura o Oficina de Trànsit, encara que per a arribar a aquest punt abans hauràs de demanar cita prèvia per internet o per telèfon. Se’t demanarà el DNI o Passaport, o la documentació que sigui pertinent en cas que siguis estranger comunitari o no comunitari.

Com hem esmentat en tots aquests passos, mentre esperis que se’t lliuri el teu carnet definitiu tindràs a la teva disposició un carnet provisional perquè puguis continuar conduint sense problemes sense incórrer en cap mena de sanció ni delicte.