Quines són les diferències entre cotxes elèctrics, híbrids i tèrmics?

Por: RACC Blog

Els vehicles híbrids formen part del paisatge automobilístic des de fa uns quants anys i ja no ens sorprèn veure un cotxe elèctric circular per la ciutat. Però, quines diferències hi ha entre aquests dos tipus de vehicles i els tèrmics  (els tradicionals)?

Com a definició bàsica, podem dir que un cotxe elèctric porta un motor que transforma l’energia elèctrica en mecànica i, en canvi, un vehicle tèrmic transforma l’energia química en mecànica. L’energia d’un elèctric s’acumula a les bateries i la dels tèrmics, als dipòsits de combustible.

Avantatges i desavantatges dels cotxes elèctrics

Hem parlat altres vegades dels cotxes elèctrics al blog: no necessiten ni canvi de marxes ni embragatge, perquè tenen parell (capacitat del motor per a produir treball) des de la primera volta del propulsor. Per contra, han d’arrossegar el pes addicional de les bateries i per a recarregar-los necessiten un temps prolongat.

coches eléctricos

Motor elèctric del Nissan Leaf 2

Tampoc no està a favor dels elèctrics l’autonomia, que oscil·la en general (tret d’alguns casos) entre els 100 i 200 km, mentre que els tèrmics tenen una autonomia mitjana avui dia d’uns 500-600 km. Però les dades positives són destacables: emeten 0 grams de CO2, és a dir, no contaminen directament; la despesa per quilòmetre és mínima, i poden recuperar energia en la frenada o en la desacceleració (tot i que això últim comença a ser una realitat també en els tèrmics).

cotxes híbrids

Toyota Yaris Hybrid

Característiques dels cotxes híbrids

Els híbrids, al seu torn, com el nom indica, són una barreja de cotxe tèrmic i cotxe elèctric. Es mouen amb dos dispositius d’energia, la qual cosa vol dir que tenen els avantatges dels dos, però al mateix temps també els desavantatges.

El desavantatge més clar és el pes que han de suportar amb els dos sistemes, i les seves conseqüències. Els beneficis són les baixes emissions, el consum a ciutat i que podem continuar el trajecte si s’exhaureixen les bateries.

 

T’interessa: Viatja sempre amb la teva assegurança de cotxe online

Quina és la millor compra?

Amb els avenços proporcionats per les noves tecnologies, pot ser difícil decidir-se: els cotxes tèrmics, moguts per gasolina, dièsel o gas, gasten i contaminen cada cop menys. Els cotxes elèctrics cada cop tenen més autonomia i es recarreguen més ràpid. Finalment, els cotxes híbrids presenten actualment propostes molt interessants. Caldrà anar seguint totes les alternatives. Mentrestant, si vols comprar un cotxe el Servei de Venda de Cotxes del RACC t’ajuda a trobar el més adequat per a tu.