Què es mesura en un control de drogues?

Por: RACC Blog

DGT Control de drogues

Més de 120.000 controls de drogues: són els que pretén fer la Direcció general de trànsit (DGT) durant aquest 2016. La xifra és major que la de 2015, possiblement a causa de l’alarmant nombre de positius que es van donar l’any passat.

Però en què consisteix exactament un control de drogues? Com es detecta si el conductor ha consumit o no aquest tipus de substàncies? Aclarim els teus dubtes.

 

Llegir més: tingues sempre a ma la teva assegurança del cotxe

Els controls de drogues, pas a pas:

  1. S’obté una mostra de saliva, mitjançant una espècie de pal de plàstic (similar a un bolígraf) que acaba en una esponja, i es posa en contacte amb unes tires reactives. Aquestes tires són capaces de detectar la presència en saliva de cocaïna, opioides, amfetamina, metamfetamina i cànnabis, segons paraules de Juan Carlos González-Luque, sotsdirector adjunt de Recerca i Intervenció de la DGT.
  2. Gràcies a un lector, l’agent pot saber, in situ, el resultat d’aquest primer test, capaç d’identificar la substància però no si hi ha molta o poca quantitat.
  3. Si és positiu es torna a obtenir una mostra de saliva. Aquesta mostra s’envia a un laboratori perquè l’analitzin i acabin de confirmar la presència o no de drogues i, ara sí, la quantitat. Mentrestant el conductor ha d’esperar i no pot agafar el cotxe (encara que si ho desitja, passat un temps pot tornar a sotmetre’s a la primera prova).
  4. Si després d’aquest segon test es confirma que el conductor ha consumit drogues, la penalització varia molt en funció de la quantitat de substància trobada a la prova. Si la presència és molt baixa i la persona no presenta símptomes (sudoració, eufòria, dificultats per parlar…) la multa pot quedar-se en 1.000 euros i 6 punts menys del carnet. Però en els casos més greus pot estar penat amb fins a 6 mesos de presó i 4 anys sense poder conduir.

Es pot demanar un contraanàlisi?

Sí. Si el conductor no està d’acord amb els resultats de la prova, pot sol·licitar que se li faci una anàlisi de sang, una prova més precisa que el test de saliva. La mostra s’obté en un centre sanitari, que s’envia a l’Institut Nacional de Toxicologia perquè l’analitzin. Això sí, cal tenir en compte que si l’extracció es fa hores després de la primera prova, la que preval és la de saliva, perquè el nivell de drogues pot haver disminuït.

En tot cas, recorda que si et paren per fer-te un control de drogues és obligatori passar-ho, i que conduir sota els efectes d’aquest tipus de substàncies posa en perill la teva vida i la dels altres, tal com ens recorda aquesta campanya de la DGT.