Què és el “sharing economy”?
Por: RACC Blog
Compartir el teu pis o casa durant les vacances, intercanviar roba, llogar el teu cotxe o fins i tot fer una permuta amb el menjar que prepares per portar a la feina: són algunes de les opcions actuals del sharing economy o consum col·laboratiu, l’intercanvi de productes i de serveis entre particulars a través de plataformes digitals.
Aquesta nova forma de consum, que la revista Time va qualificar el 2011 com una de les 10 idees que canviaran el món, es basa en una cosa tan senzilla com compartir els nostres béns amb altres persones interessades en ells. Amb el sharing economy podem fer que siguin més rendibles. Per exemple, si ets dels que necessites el cotxe només el cap de setmana, llogar-lo de dilluns a divendres, o fins i tot per hores, seria una estupenda opció per treure-li més partit i reduir costos. El mateix passa amb les vacances: què et semblaria cedir casa teva a una família australiana mentre tu i els teus passeu l’estiu al seu apartament de Sydney?
Les noves tecnologies ens apropen
Internet permet que el que fa uns anys semblava una mica extravagant, fins i tot una veritable bogeria per a alguns, avui dia sigui perfectament possible i, a més, segur. Tant és així que segons una enquesta recent, el 55% dels espanyols estan interessats en el sharing economy. Luis Tamayo, sociòleg expert en economia col·laborativa, augura l’èxit d’aquesta nova tendència de consum en els propers anys.
Claus per encertar amb la teva elecció
-
Si vols començar a utilitzar aquest tipus de serveis és primordial que escullis plataformes d’intercanvi fiables, que ofereixin garanties tant per al propietari com per a la persona interessada a llogar. Fixa’t, per exemple, en si disposen de servei d’atenció a l’usuari. Cercar l’opinió d’altres usuaris a la xarxa també pot ser-te de gran utilitat.
-
El seu funcionament sol ser senzill: normalment només cal registrar-se a la pàgina web de la plataforma d’intercanvi per poder començar a consultar les ofertes i demandes de la resta d’usuaris. Així, actua com una mena de punt de trobada virtual, però al mateix temps ha d’oferir garanties.
-
Social Car, per exemple, és una empresa de lloguer de cotxes particulars (car sharing) en què tant el propietari com la persona que lloga un cotxe signen un contracte amb els detalls sobre l’estat del vehicle. I a Knok estan especialitzats en l’intercanvi de cases entre famílies per anar de vacances.
Si a més ets soci del RACC et pots beneficiar dels descomptes en els serveis que ofereixen aquestes companyies.