Què cal fer si demana pas una ambulància?

Per: David Felipe

Segur que en algun moment has viscut aquesta situació mentre ets en un embús. Sents una sirena que es va acostant progressivament i t’adones que, efectivament, és un vehicle d’emergències que necessita superar tot aquest caos viari per assistir a qui ho necessita de manera urgent.

Saps reaccionar de la manera adequada quan una ambulància demana pas?

Et recordem aquí què has de fer, com dictamina el Reglament General de Circulació:

  • Evidentment, estàs obligat a facilitar el pas a qualsevol vehicle d’emergències que així ho sol·liciti amb els llums o la sirena (ambulàncies, policia, bombers…).
  • T’has d’apartar i aturar si fa falta quan una ambulància demana pas:
    • En vies de doble sentit t’has d’arrambar a la dreta.
    • En vies amb dos carrils per sentit: els vehicles que circulen pel carril de la dreta, s’han d’apartar a la dreta. Els que circulen per l’esquerra, a l’esquerra.
    • En vies amb tres carrils per sentit: els vehicles que circulen pel carril de l’esquerra, s’han d’apartar a l’esquerra, els dels carrils central i dret, a la dreta.
  • No facilitar el pas a vehicles d’emergència es considera una falta greu que pot ser sancionada amb 200 euros.
Què cal fer si un aambulància demana pas?

Infografia: Ferran Morales

Agitar un mocador blanc per la finestra en cas d’emergència, és cosa de les pel·lícules?

Molts tenim gravat a la memòria la típica pel·lícula en la qual una embarassada es posa en l’última fase de part en un cotxe i qui l’acompanya treu el braç per la finestra i agita desesperadament un mocador blanc per poder arribar a corre-cuita a l’hospital. Això és veritat o ficció? Podríem fer servir aquest recurs en cas d’emergència? Què hem de fer si veiem un vehicle particular agitant un mocador blanc per la finestra?

Doncs aquest cas també està contemplat al Reglament de Circulació, en concret a l’article 70. Diu literalment:

Si, com a conseqüència de circumstàncies especialment greus, el conductor d’un vehicle no prioritari es veiés forçat, sense poder recórrer a un altre mitjà, a efectuar un servei dels normalment reservats als prioritaris, procurarà que els altres usuaris adverteixin l’especial situació en què circula, utilitzant per a això l’avisador acústic en forma intermitent i connectant el llum d’emergència, si en té, o agitant un mocador o procediment similar (…). En qualsevol moment, els agents de l’autoritat poden exigir la justificació de les circumstàncies.

Què hauríem de fer quan veiem un vehicle en aquestes circumstàncies? Doncs entendre que està en situació d’emergència i actuar de la mateixa que si una ambulància demana pas.

Recorda que si ets soci del RACC no hauràs de recórrer al mocador blanc. La nostra assistència va més enllà de donar-te una solució a la carretera: t’assistim quan tens una urgència a casa, quan ets de viatge a l’estranger, quan et poses malalt…, al RACC #HiSomPerAjudar.

Contracta la teva assegurança de cotxe online