Pot influir la diabetis en la conducció?
Por: RACC Blog
Potser mai no t’havies plantejat aquesta relació, però la veritat és que la diabetis, mal controlada, pot posar-te en perill mentre condueixes. Una dada preocupant si, a més, tenim en compte que gairebé la meitat dels afectats desconeix que pateix aquesta malaltia, segons la Federació de Diabètics Espanyols (FEDE).
Així t’altera l’excés de sucre
La diabetis provoca que la glucosa que obtenim dels aliments s’acumuli a la sang, ja sigui perquè el pàncrees no segrega insulina (l’hormona que permet que la glucosa penetri a les cèl·lules) o perquè el nostre organisme no la utilitza bé. És el que es coneix com a hiperglucèmia, que entre altres signes pot provocar debilitat i cansament.
Però això no és tot: un excés de sucre a la sang pot acabar danyant, a poc a poc, els vasos sanguinis de la retina, causant el que es coneix com a retinopatia diabètica. Alguns dels símptomes són visió doble o borrosa i un augment de la sensibilitat a l’enlluernament.
Un altre òrgan que se sol veure afectat és l’oïda, a causa també del dany que la hiperglucèmia provoca als seus vasos sanguinis. Tant és així que una diabetis mal controlada augmenta fins al doble el risc de pèrdua d’audició, la qual cosa afecta la conducció. També es poden notar marejos i vertígens o brunzits a les orelles.
I si t’agafa una baixada de glucosa al volant?
És un altre dels perills de la diabetis, ja que la medicació de vegades provoca hipoglucèmia (nivell baix de glucosa en sang). Els que la pateixen també poden veure-hi doble o borrós, o sentir-se molt nerviosos i alterats. En els casos més greus la persona fins i tot es pot desmaiar, amb el perill per a la conducció que això comporta: la pèrdua de coneixement és, precisament, segons la DGT una de les principals causes mèdiques que origina accidents.
Per conèixer els nivells de glucosa n’hi ha prou amb una simple anàlisi de sang. Tingues en compte que si et diagnostiquen diabetis, disposes d’un gran nombre d’eines per mantenir el sucre a ratlla (aprimar-te en cas que ho necessitis, fer exercici regularment, la presa d’insulina quan ho indiqui el metge…). I, com a mesures de prevenció, no condueixis sense abans haver-te mesurat la glucosa i porta sempre una mica de carbohidrats d’absorció ràpida (sucre, un caramel…) per combatre una possible hipoglucèmia.
Finalment, no oblidis que si ets soci del RACC tens a la teva disposició un Metge de Guàrdia 24 hores que pot ajudar-te a aclarir altres possibles dubtes respecte com la diabetis et pot afectar mentre condueixes.