Por a conduir? Com pots superar la inseguretat al volant

Por: RACC Blog

És important sentir-se tranquil i protegit a l’hora de conduir. Volem un automòbil fabricat tenint en compte la nostra seguretat, uns hàbits de conducció prudents i una assegurança de cotxe que ens ajudi en cas d’una eventualitat no desitjable. No obstant, hi ha un element que pot sobreposar-se als altres: la por a conduir.

Es importante sentirse tranquilo y protegido cuando conducimos. Queremos un coche fabricado con nuestra seguridad en mente, unos hábitos de conducción prudentes y un seguro de coche que nos ayude en caso de una eventualidad indeseable. No obstante, hay un elemento que puede sobreponerse a todos los demás e invalidarlos: el miedo a conducir.

Tens por a conduir? Ets dels que prefereixen que un altre agafi el cotxe i només condueixes quan no hi ha més remei? I, en aquest cas, et sents intranquil i estressat al volant i només et tornes a calmar després d’aparcar? Si et passa, segurament formes part del 22% de conductors que sent ansietat en conduir, segons dades d’una enquesta duta a terme el 2010 per la Universitat Autònoma de Barcelona i una marca de cotxes molt coneguda.

No són els únics senyals que conduir no t’agrada: la tensió al volant també acaba afectant la concentració i la capacitat de reacció en cas d’imprevist, cosa que pot arribar a ser vital en certs casos. No en va la manca de confiança, molts cops deguda a la inexperiència, explica una gran part dels casos d’inseguretat.

por a conduir

Conduir tranquil és possible

Els següents consells t’ajudaran a reduir l’ansietat que pateixes al volant i minimitzar la por a conduir. Pren-ne nota:

  • Encara que et costi, no deixis de conduir: Si ho fas l’únic que aconseguiràs és que cada poc augmenti més la teva inseguretat. Tria trajectes curts i que coneguis per a anar guanyant confiança. I si fa molt temps que no agafes el cotxe, tornar a l’autoescola i fer unes quantes classes pràctiques pot ser-te de gran ajuda per a refrescar les maniobres bàsiques de conducció i sentir-te més segur.

  • No t’automediquis: Recorda que els fàrmacs contra l’ansietat podent afectar les teves capacitats a l’hora de conduir, i disminuir els teus reflexos i atenció.

  • Tria bé l’acompanyant: De vegades els familiars i amics acaben pressionant més el conductor insegur, donant-li consells constantment i criticant-ne la manera de conduir. Si prefereixes conduir sol, o amb algú que t’infongui confiança, fes-ho saber a les persones del teu entorn.

  • Apunta’t a un curs de conducció segura: T’ensenyaran a reaccionar en situacions comunes de risc, com l’hidroplanatge. Això t’ajudarà a millorar la teva capacitat de reacció i augmentarà la teva confiança. Les autoescoles RACC compten amb aquest tipus de cursos.

  • Demana ajuda professional: Si l’ansietat que sents és tan gran que t’impedeix conduir, cal que sàpigues que hi ha tractaments terapèutics per a combatre-la i poder, per fi, agafar el cotxe amb tranquil·litat.

Al vídeo següent un psicòleg clínic i formador viari, Jordi Sánchez, parla en una entrevista de l’amaxofòbia, o por a conduir, i del paper que juguen els formadors viaris i les autoescoles en ajudar a superar-la.

L’autoescola i el servei mèdic del RACC ofereixen ajuda psicològica i atenció personalitzada perquè tothom qui vulgui pugui conduir amb total seguretat i amb els nervis i l’ansietat a ratlla. Si necessites més informació truca al 93.495.50.00 (extensió 5383), envia un mail a info@raccautoescola.cat o entra a www.raccautoescola.cat.