Persona al carrer, bèstia al volant?

Por: RACC Blog

Ets dels que puja al cotxe i es transforma? La tensió i fins i tot l’agressivitat s’apoderen de tu quan condueixes? Pren-t’ho amb calma perquè és ridícul enfadar-se amb un mateix o amb altres conductors i vianants quan estàs a la carretera. T’identifiques amb alguna d’aquestes situacions?:

Situació 1: els impacients

Un conductor va per una via principal i veu un motorista amb l’intermitent posat per incorporar-s’hi; en aquell moment, el cotxe de davant s’atura en un pas de vianants. Si al motorista se li acut aprofitar l’ocasió per fer la maniobra, el conductor s’enfada perquè s’ha colat i li havia de cedir el pas. No podia frenar una mica abans? O és que anava seguint el cotxe de davant en una missió secreta?

Situació 2: la lluita pel poder

Situa’t: una autopista de 3 carrils és el següent escenari. Un conductor avança un altre pel carril de l’esquerra. L’avançat comença a tenir un sentiment d’inferioritat, se sent dèbil i amenaça l’avançador amb un increment de la velocitat. L’avançador, com pot, el supera i es col·loca al carril del mig. Però l’avançat li fa ràfegues de llum reiteradament i després es col·loca al carril esquerre per ara ser ell l’avançador. És tan humiliant que algú condueixi més ràpid? O se sentia Vin Diesel a la saga Fast&Furious?

Situació 3: els grollers

Vianant i conductor, un conflicte etern. El conductor circula per una via urbana i veu un vianant que vol creuar. Pensa que té temps de passar sense aturar-se abans. El vianant l’escridassa i l’insulta. El conductor li contesta amb una botifarra i li regala una mirada desafiant. És irreconciliable aquesta relació? O es creuen nens de parvulari en un pati de col·legi?

El perfil del conductor agressiu

Segurament aquests casos et semblen ridículs, però són escenes reals que vivim cada dia a les carreteres. I de vegades poden arribar a convertir-se en una autèntica batalla campal. Les següents imatges parlen per si soles:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=SYXFBUbogiY&w=585&h=439]

El perfil més habitual de conductor agressiu, segons un estudi de la DGT de l’any 2002, és un home, solter, jove d’entre 18 i 30 anys, amb poca experiència al volant i confiança excessiva en si mateix i que pensa que els altres haurien de conduir com ell.

La teoria

Els experts afirmen que l’agressivitat al volant té causes endògenes i exògenes. Com a endògenes es consideren l’estat psicofísic del conductor, el seu estil de vida o les seves habilitats; en les exògenes hi trobarem la impunitat d’estar dins del cotxe, l’ambient, el soroll, les congestions o fins i tot la contaminació.

La realitat angoixa

Un de cada quatre conductors reconeix tenir problemes emocionals (estrès, falta de paciència, falta de temps, competència contra si mateix o contra els altres…) quan està al volant.  I el pitjor de tot és que molts cops provoquen accidents de trànsit. Així que, si la bèstia s’apodera de tu quan condueixes, ja cal que prenguis una til·la abans d’agafar el cotxe…

Per acabar, passa una estona divertida amb un vídeo del Goofy que mostra l’absurditat del conductor agressiu i altament recomanable per als nens i les nenes, futurs conductors.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=EMWWNQkodtk&w=585&h=439]

I recorda que, sent soci del RACC, pots alliberar part de les tensions quotidianes, ja que estàs cobert 24 hores davant qualsevol imprevist.

Per Verónica García Brao