Perill, revetlla de Sant Joan al volant!

Por: RACC Blog

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=osmZaaL-2y8]

La revetlla de Sant Joan ja arriba. Nit de foc, petards i  llum que coincideix amb el solstici d’estiu. Nit de festa i diversió i que, molt sovint, porta associat haver de circular amb cotxe i haver dormit poc.

Compte amb la revetlla de Sant Joan!

Quan la festa acaba, la fatiga arriba. I si en aquest moment s’agafa el cotxe, els riscos són més que evidents. Ningú dubta que el cansament acostuma a derivar en somnolència i en l’aparició de petits lapsus de pèrdua de consciència, uns efectes potencialment desastrosos per a la seguretat viària.

Segons diverses investigacions  (Fatigue in traffic: causes and effects. SWOV, 2010) i  Comissió Europea) la fatiga:

  • Està present, en diferent proporció, en el 10-20% dels accidents de trànsit.
  • El 25% de conductors reconeix que s’ha quedat adormit alguna vegada al volant.
  • El 50% reconeix que alguna vegada s’ha sentit molt cansat i ha estat a punt de quedar-se adormit.

Segons dades de la Direcció General de Trànsit (DGT) entre un 20%-30% dels accidents de trànsit a Espanya tenen la fatiga com a factor concurrent el 2011.

Socors, tinc son i estic conduint. Què faig?

T’has trobat alguna vegada que tens son mentre condueixes? Què has decidit fer? Si després de la revetlla i la festa t’agafa una passió de son conduint, hi ha una sèrie de “clàssics” per evitar el cansament, com:

  • Elevar el volum de l’aparell d’àudio.
  • Obrir la finestra perquè hi entri aire fresc.
  • Intentar mantenir una conversa amb els acompanyats.

No cal dir que solucions d’aquesta naturalesa, com a molt, retarden l’aparició dels riscos associats a la conducció amb fatiga.  Si la son et venç, el millor consell  és aturar el vehicle i dormir l’estona que faci falta fins a recuperar la capacitat per a la conducció.

CrashTest Fatiga

Si tens menys de 25 anys, major risc d’accident

No tota la població queda afectada de la mateixa manera per la fatiga. Els joves menors de 25 anys són un dels col·lectius amb major taxa de risc que altres. És per això que convé estar més alerta. Molts dels accidents de trànsit que pateixen els menors de 25 anys són sortides de via que tenen com a resultat un xoc contra un pal (arbre, fanal o similar). “A mi mai no em passarà”, “Jo controlo”… són frases habituals quan parles amb joves —i no tan joves— conductors.  Però, t’ha passat mai pel cap imaginar-te que suposaria tenir un accident per sortida de via, no controlar el teu cotxe i acabar xocant contra un arbre? Quines conseqüències i lesions podries patir?

Des d’aquí, t’hem mostrat aquest vídeo a inici de pàgina, conscients que tothom sap que estar fatigat no equival a ser un inconscient.

Bona i segura revetlla de Sant Joan!