Per què fa pudor l’aire condicionat del cotxe?

Per: Deyanira García

Fa molta calor. Puges al cotxe, engegues l’aire condicionat i, en lloc de rebre una mica d’aire fresc, et sorprèn una pudor inesperada. Això passa més sovint del que pensem i, encara que les raons són diverses, n’hi ha que es poden evitar duent a terme un manteniment correcte del sistema de climatització

Els detonants d’aquesta desagradable sensació acostumen a ser la brutícia del filtre de pol·len i l’obstrucció del conducte de l’aire. El primer cas és conseqüència de totes les partícules que queden atrapades al filtre i, per tant, es recomana canviar-lo anualment, sobretot abans que arribi la primavera. Substituir-lo és barat i es pot fer en pocs minuts, però, com que aquest filtre no és tan accessible com el del motor, per exemple, moltes vegades cal anar al taller per fer el canvi.

El segon cas, l’obstrucció del conducte de l’aire, fa que el gas que circula pels conductes refrigerants no s’evacuï correctament i la humitat s’acaba emmagatzemant dins dels cables. Quan aquesta humitat queda en repòs, la floridura i els bacteris emergeixen. I quan s’engega l’aire, les partícules són expulsades a l’habitacle.

Si se sent pudor és important buscar-ne l’origen i solucionar el problema, ja que la fortor no és només molesta per al conductor i la resta de viatgers, sinó que respirar contínuament aquest aire pot provocar al·lèrgies.

Com s’elimina la pudor?

Si es determina que la fortor prové del filtre de pol·len, la solució és substituir-lo. Però si la pudor ve del bloqueig del tub, hi ha productes bactericides al mercat amb els quals es poden netejar els conductes a fons. Més enllà d’aplicar aquests desinfectants, que actuaran dins del sistema, és important netejar els filtres d’aire i l’interior de l’habitacle, fent èmfasi en els residus que poden quedar atrapats a les preses de sortida de l’aire condicionat. Utilitzar un pinzell ens permetrà accedir a tots els racons.

La Direcció General de Trànsit (DGT) també dona algunes recomanacions sobre aquest tema i aconsella deshumidificar el cotxe. Per fer-ho cal engegar la calefacció durant cinc minuts. En aquest lapse de temps no hi ha d’haver ningú dins del cotxe i les portes i les finestres han d’estar tancades. Després cal netejar les reixetes i, tot seguit, activar l’aire condicionat a la màxima potència durant cinc minuts més. De nou, amb les finestres tancades i sense persones ni animals dins. L’últim pas és ventilar bé el cotxe.