No et deixis el coll a la carretera: evita la fuetada cervical amb el reposacaps

Por: RACC Blog

En l’enginyeria de l’automòbil poques coses són fruit de l’atzar. Cada element i accessori d’un vehicle té un perquè, i no sol ser subestimable. Avui dia, en un context en què els cotxes cada cop són més intel·ligents i disposen de sistemes de seguretat d’última tecnologia, també val la pena recordar el valor d’un element més “veterà”, tan obvi i primordial com el reposacaps. L’ús correcte prevé una de les conseqüències més freqüents no només de grans accidents, sinó també de petits impactes: la fuetada cervical.

Què és la fuetada cervical?

La fuetada cervical és el moviment brusc que fan el coll i el cap dels ocupants d’un vehicle quan es produeix una col·lisió. Aquest moviment pot provocar lesions de diversa gravetat: des d’un esquinç cervical fins a una lesió medul·lar, inclosa la tetraplegia.

Com la puc evitar?

El reposacaps és el nostre gran aliat:Reposacaps

  • Evidentment, no l’has de treure del vehicle.
  • A quina alçada ha d’estar? En línia amb la part superior del cap.
  • Cal ajustar el seient de manera que la distància entre el cap i el reposacaps sigui mínima (4 centímetres màxim).
  • Com més vertical, millor: no has d’inclinar el cap enrere per a arribar al respatller.

Com funciona el reposacaps?

El reposacaps desplaça l’energia del xoc a l’estructura del seient i alleuja, així, la tensió del cap i el coll. És especialment efectiu en cas de col·lisions posteriors a baixa velocitat i en el rebot de col·lisions frontals.

Saps que…?

  • Els accidents de trànsit provoquen el 98% de les lesions cervicals.
  • A 9 km/h ja es poden registrar danys al coll en cas d’impacte.
  • Les dones, com que tenen menys musculatura la coll, i les persones altes (perquè tenen el coll més llarg) tenen més risc de patir lesions cervicals.
  • Molts vehicles disposen d’un sistema de reposacaps actiu, que en cas de xoc acompanya el moviment del cap, reduint així el risc de lesió.
  • Les conseqüències de la fuetada cervical poden aparèixer tot just després de l’accident, o bé al cap d’unes hores, dies o fins i tot setmanes.

Més informació sobre sistemes de seguretat passiva a l’automòbil, aquí.

I recorda que si ets soci del RACC, tens a la teva disposició el Servei d’Assistència Sanitària Urgent 24 hores en accidents de trànsit.