Monovolum o SUV? Què escollir?

Tags: ., comparativa

Por: RACC Blog

Comparem les capacitats d’un Skoda Kodiaq i un Seat Alhambra i el seu ús com a vehicles familiars.

Nous estils d’ús familiar

L’ús familiar dels vehicles ha canviat molt durant els últims anys amb l’aparició de nous estils de cotxes que s’adapten a l’ús familiar actual. En aquesta comparativa posem cara a cara un monovolum d’estil tradicional i un SUV, la tendència més actual al mercat automobilístic. L’últim model del Seat Alhambra, un referent en el sector dels monovolums, s’enfronta a l’Skoda Kodiaq, un dels SUV de referència en el segment mitjà-alt. Tots dos amb set places i un motor de benzina per al Kodiaq i dièsel per al de la marca de Martorell.

 

Pel teu monovolum o suv: assegurança de cotxe online

Monovolums i tot-camins grans

El Seat Alhambra és el cotxe que compta amb un ventall d’experiència molt més ampli al mercat, ja que s’hi pot trobar des del 1996. Fabricat sota la premissa del ‘rebadging’, n’hi ha dos models més que són iguals, en els quals només canvia la marca: el Volkswagen Sharan i el Ford Galaxy. Pertanyent al segment D, l’Alhambra segueix sent un dels referents en l’àmbit dels monovolums grans, en què comparteix protagonisme amb el Ford S-Max i el Renault Space, a banda dels seus dos germans.

L’Skoda Kodiaq es va presentar al Saló de l’Automòbil de París del 2016 com a vehicle de producció, sent el primer dels SUV del segment D de la marca. Muntat sobre la plataforma MQB del Grup VAG –compartida, entre altres, amb el Seat Ateca, l’Audi Q3 i el Volkswagen Tiguan–, el Kodiaq ha omplert el buit existent a la gamma de la marca txeca en matèria de tot-camins grans. La demanda dels últims anys en aquest tipus de vehicles ha aconseguit millorar-los i contenir-los –tant en mides com en prestacions- respecte als primers cotxes d’aquest sector.

Tot terrenys simplificats

Lluny de les modes nord-americanes, impulsores fa unes dècades dels desmesurats Sport Utility Vehicle (SUV), l’aparició d’aquests tot terreny simplificats al mercat europeu ha canviat totalment la percepció del comprador, que ha deixat enrere les berlines i els monovolums per la comoditat d’un vehicle ampli, alt i de consums més continguts que un tradicional 4×4.

Aquesta moda també ha propiciat l’aparició de SUV en els sectors B i C, com poden ser el Seat Arona o el BMW X3, versions ampliades del Seat Ibiza o del Sèrie 3.

Dos models semblants

Les dues marques, associades sota l’aixopluc del grup Volkswagen, no es diferencien gaire en qüestió de mida, ja que parlem de dos vehicles pràcticament de la mateixa llargada, amb els 4.706 mm del Kodiaq i els 4.854 mm de l’Alhambra, una diferència que no influeix en l’ús quotidià. A més, els dos vehicles provats venen equipats amb les últimes tendències en ajudes a l’aparcament: càmeres de visió de 360 graus i visió posterior, amb la qual cosa es minimitza el problema de la mida a l’hora de realitzar maniobres difícils o aparcaments.

El Kodiaq va equipat amb un motor de 1.984 cc de 180 cv, tracció total i caixa automàtica DSG de set velocitats, mentre que l’Alhambra porta un 1.968 cc de 184 cv de tracció davantera i canvi DSG de sis velocitats.

Amb prestacions molt semblants, com és obvi, el consum és més elevat a la versió benzina del SUV txec, amb un consum homologat declarat en el cicle combinat de 7,4 litres, mentre que l’Alhambra en consumeix 5,3. En condicions de conducció normals, són un pèl més elevats, tot i que la mecànica dièsel segueix sent més efectiva en aquest àmbit.

Factors decisius en la compra

Un dels factors de decisió principals per optar a la compra d’un model o l’altre, ha de ser la necessitat d’amplitud interior dels dos contendents. Mentre que l’Alhambra és un set places ampli, és en aquesta faceta on el Kodiaq es queda enrere respecte al seu rival, ja que el Seat permet set places reals –on poden viatjar còmodament set adults– mentre que a l’Skoda les dues del maleter arriben a ser testimonials, ja que ofereixen un espai més adient per a nens que per a adults.

Amb la mateixa distribució 2-3-2, ambdós vehicles compleixen amb el requeriment, però és en l’Alhambra on els set seients individuals permeten el muntatge d’una cadireta d’infant amb més amplitud. La banqueta posterior del SUV queda més estreta i deixa menys espai per a la resta dels acompanyants.

Amb 1.904 mm, l’Alhambra supera el Kodiaq (1.882) en amplada, unes mides que tot i que són mínimes, com en el cas de la llargada, sí que tenen impacte sobre l’habitabilitat interior. Fins i tot l’alçada (1.720 l’Alhambra i 1.676 el Kodiaq) l’afavoreix, segons l’alçada de conductor i acompanyants. Tot i això, un conductor tipus d’1,80 m no tindrà cap de problema en cap dels dos vehicles.

La capacitat del maleter de l’Alhambra és de 885 litres amb cinc places, baixant a 300 amb set places, mentre que al Kodiaq és de 720 litres amb cinc i 270 amb set.

És a les vies ràpides on l’Alhambra es mostra més versàtil i còmode, amb un coeficient aerodinàmic de només 0,29 cx, mentre que el Kodiaq (0,34 cx) ho fa per carreteres amb corbes, estretes o amb el ferm en mal estat.

La tracció total de l’Skoda el fa ideal per circular per camins de terra, ja que l’efectivitat del 4motion del grup VAG és indiscutible.

Tots dos vehicles venen equipats amb canvi automàtic Direct Shift Gearbox (DSG), un dels punts forts dels dos models, ja que el canvi de doble embragatge ideat per Volkswagen –el Golf IV R32 va ser el primer a portar-lo de sèrie– és un dels més eficients del mercat. Aquesta opció farà que ens oblidem de les lleves del volant, ja que els modes de conducció faran la resta.

L’elecció d’un model o l’altre serà difícil, ja que el preu dels dos models analitzats (41.910 € el Kodiaq i 42.190 € l’Alhambra) tampoc serà un factor determinant. Per la semblança en els dos conceptes de cotxe, el component emocional, el disseny, el tipus d’ús o la moda vigent seran factors que l’usuari haurà de posar a la balança per decidir quin dels dos models és més adient per al seu dia a dia.

Seat Alhambra en imatges

Skoda Kodiaq en imatges

Vols provar algun dels vehicles?

[raccblog url=”http://www.racc.cat/microsites/venda-de-cotxes/assessorament?utm_proc=200003682″ text=”Deixa les teves dades aquí!” target=”_blank” align=”center”]