M’han robat el cotxe, què faig?
Por: RACC Blog
És un dels malsons de qualsevol conductor: sortim de casa o de la feina a buscar el cotxe i no és on l’havíem deixat. Lògicament, arriben els nervis i la tensió. Primer, val la pena respirar fons un parell de vegades i assegurar-nos que la “desaparició” del vehicle no es deu a una distracció o a l’actuació de la grua. No sempre ens hauran robat el cotxe…
Si tot indica que és a causa d’un robatori, pot tractar-se desgraciadament d’un dels prop de 48.000 casos de sostracció de vehicles que es donen anualment a Espanya (dada del 2013, informes actualitzats al Ministeri de l’Interior). La bona notícia és que la xifra de robatoris ha baixat de forma espectacular en els últims anys: el 2007 es van robar el doble de vehicles que el 2013, uns 95.000; la dolenta, que no ens consola si els afectats som nosaltres.
L’actuació immediata després d’un robatori es resumeix bàsicament en dos passos…
1. Denunciar el robatori a la policia
Com més aviat realitzem la denúncia, abans s’introduirà l’ordre de recerca al sistema i limitarem les opcions de fugida dels lladres. Per això, es recomana realitzar primer una denúncia per telèfon i després signar-la a comissaria. S’han de donar les màximes dades possibles del vehicle (model, color, matrícula, número de bastidor), a més de detalls que puguin ajudar a identificar-lo (cops, adhesius, etc.). Si els papers del vehicle eren a l’interior, també s’haurà de denunciar.
En cas que el vehicle porti un detector antirobatori, pots posar-te en contacte amb la central d’alarmes després d’haver realitzat la denúncia.
2. Comunicar a l’asseguradora que t’han robat el cotxe
Primer telefònicament i després fer-los arribar una còpia de la denúncia. Si passats 30 dies naturals el cotxe no ha aparegut, es donarà oficialment com a “desaparegut” i es poden començar els tràmits per a la indemnització. En funció de la pòlissa contractada, tindrem coberta o no la pèrdua del vehicle. Generalment, si està inclosa, la indemnització cobreix el valor total del vehicle durant els dos primers anys i el valor venal amb una antiguitat major.
Un cop realitzats aquests passos també val la pena donar-lo de baixa a la corresponent prefectura de Trànsit, d’aquesta manera s’evitaran problemes en cas que es cometi algun delicte amb el vehicle i es deixaran també de pagar les despeses relacionades amb la seva propietat (assegurança, impost de circulació, etc.). Necessitaràs, juntament amb la documentació personal i del vehicle, la denúncia que comunica que t’han robat el cotxe.
En el cas que el vehicle aparegui, felicitats! Hauràs de comunicar-ho a la policia i el podràs donar novament d’alta sense cost. Si hi ha desperfectes, i sempre en funció de la pòlissa contractada, l’asseguradora també se’n farà càrrec. I tot haurà quedat en un ensurt…
Com pots veure, resulta fonamental conèixer a fons les cobertures incloses a la pòlissa. Si tens qualsevol dubte, els experts de RACC Assegurances analitzaran el teu cas i et recomanaran l’oferta més adequada.