Les 6 coses que has de fer en conduir a l’hivern

Por: RACC Blog

En conduir a l’hivern ens hem d’adaptar a les condicions climatològiques pròpies de l’estació si no volem trobar-nos amb problemes majors. El gel, la neu, la reducció de la visibilitat, menys hores de llum…, tot influeix en la conducció i hem de tenir-ho molt en compte per evitar incidents a la carretera.

Les 6 coses que has de fer en conduir a l'hivern

1. Planifica la ruta

Abans de sortir decideix l’itinerari fent ús de carreteres habituals o conegudes i consulta l’estat del trànsit. Consulta la predicció meteorològica i en cas que aquesta sigui molt desfavorable, evita agafar el cotxe. Assegura’t que el dipòsit de combustible estigui ple per garantir que es pot fer ús de la calefacció en cas que el vehicle quedi immobilitzat.

2. Duplica la distància de seguretat

En conduir a l’hivern és probable que el camp de visió sobre la carretera es redueixi i que les condicions del ferm no siguin òptimes, fent necessari que el conductor sigui més previngut durant la seva conducció; per evitar incidents amb altres vehicles duplica la distància de seguretat respecte al vehicle precedent.

3. Encén els llums

A l’hivern hi ha pitjor visibilitat i menys hores de llum, per tant es fa indispensable fer ús del sistema d’il·luminació del vehicle per guiar-nos sobre la carretera. En cas que hi hagi neu sobre la calçada, segueix el traçat marcat per altres vehicles sobre la neu per reconèixer millor el recorregut i les maniobres que han realitzat amb anterioritat.

4. Revisa l’estat del cotxe

És important garantir que el sistema d’il·luminació, els vidres i els eixugaparabrises estan en perfectes condicions per tenir una bona visibilitat. Cal revisar també el sistema de frens, el sistema de refrigeració i el nivell de líquids anticongelants. Assegura’t de portar les cadenes per si hi ha neu a la carretera i revisa que els pneumàtics no estiguin desgastats i que tinguin la pressió recomanada pel fabricant.

5. No condueixis amb velocitat creuer

Atès que cal estar alerta i pendent en tot moment del que passa a la carretera, evita fixar una velocitat constant usant el control de velocitat; en canvi, condueix de forma manual per adaptar la conducció al que faci falta al llarg del recorregut.

6. Redueix la velocitat

A més velocitat, menys control del vehicle. L’estat de les carreteres sol empitjorar quan hi ha gel o neu a sobre, fent que la conducció sigui més difícil i impredictible en cas d’una frenada o un cop de volant. Per evitar contratemps, redueix la velocitat de circulació, adaptant-la sempre a la situació de la via, per poder controlar el venicle amb més efectivitat.

Però si malgrat tot tens algun problema a la carretera en conduir a l’hivern, recorda que el servei d’assistència mecànica 24 hores del RACC està a disposició dels nostres socis.

Creativitat: Ferran Morales