La grip i la conducció, són compatibles?

Por: RACC Blog

Dolor muscular, tos, cefàlea, febre… són els símptomes típics de la grip, una infecció que cada any pateix entre el 10 i el 20% de la població, segons dades de l’Institut Català de la Salut (ICS). Amb una sensació de malestar general així, és lògic pensar que la nostra atenció i els nostres reflexos poden disminuir, augmentant així el risc de patir un accident. Així ho assegura la Sociedad Española de Médicos de Atención Primaria (SEMERGEN) en un manual editat en col·laboració amb Faes Farma.

Però… i si et mediques per combatre els símptomes de la grip? Creus que els fàrmacs que prens poden empitjorar la teva conducció? Alguns, com ara uns analgèsics i antitussígens concrets, poden provocar somnolència, un efecte gens recomanable si vas al volant. Fins i tot un simple descongestionador nasal ens pot afectar, segons adverteixen des del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.

gripe_CAT (2)
Consells per conduir de manera segura malgrat la grip
    1. No t’automediquis. Demana sempre consell al metge o als farmacèutic abans de començar a prendre un fàrmac, sobretot si t’estàs medicant per una altra malaltia. Els diferents principis actius dels medicaments poden provocar interaccions entre ells, augmentant-ne o disminuint-ne els efectes.
    2. Llegeix bé el prospecte. Fixa’t sobretot en la informació que apareix a l’apartat “Efectes sobre la capacitat per a conduir vehicles i fer servir maquinària”. És on el fabricant indica si el fàrmac pot afectar la capacitat de conducció o no.
    3. Fes una prova abans de conduir. Hi ha persones més sensibles que altres a la medicació. Per això, des del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona recomanen començar a prendre-la quan no haguem de seure al volant. Així podràs comprovar com reacciona el teu organisme. Si observes que t’està afectant, consulta al metge la possibilitat de canviar-la per un altre fàrmac.
    4. No els prenguis just abans de conduir. Els possibles efectes secundaris dels fàrmacs solen ser més intensos al principi del tractament i també durant les primeres hores després de la ingesta.
    5. Abstén-te de beure alcohol. Si ja és perillós en solitari, barrejar-lo amb fàrmacs pot augmentar l’efecte sedant d’ambdues substàncies.

I, si tens algun dubte, recorda que el RACC posa a la teva disposició el servei Metge de guàrdia 24h.