Els nous reptes de la Setmana de la Mobilitat
Por: RACC Blog
La Setmana de la Mobilitat, que celebrem del 16 al 22 de setembre, torna a ser una oportunitat única per posar sobre la taula alguns dels principals reptes de futur del món de la mobilitat urbana i implicar-hi el conjunt de la ciutadania. Aquesta iniciativa, que des de l’any 2002 compta amb el suport de la Comissió Europea, agrupa les activitats que es realitzen arreu del món: enguany hi participen més de 2.300 localitats de 48 països. El llistat d’activitats es recull a www.mobilityweek.eu.
Aquesta nova edició se celebra sota el lema “Compartir et porta més lluny“, que destaca l’oportunitat que donen los noves tecnologies per reduir la congestió i la contaminació a les ciutats mitjançant les apps de transport públic i de serveis per compartir cotxes o bicicletes. El següent vídeo resumeix la filosofia d’enguany:
Catalunya es mobilitza per un aire més net
A Catalunya, el tema europeu s’ha adaptat per posar el focus en la contaminació: el lema “Mobilitza’t per un aire més net!” recull l’objectiu de “vetllar per una vida saludable, sostenible i segura”, a més de “reforçar el poder de la ciutadania per millorar la qualitat de l’aire que respirem”. La pàgina web del Departament de Territori de la Generalitat presenta totes les activitats que s’hi realitzen.
Com és habitual, la Setmana de la Mobilitat culmina el dia 22 amb el Dia Sense Cotxes, que visualitza de forma clara la necessitat de reflexionar sobre l’ús que els ciutadans realitzen del vehicle privat i els avantatges d’optar per modes alternatius de mobilitat. Per exemple, a Barcelona es tallaran nombrosos carrers, i a vies com la Via Laietana o Gran de Gràcia es prioritzarà el pas dels vehicles més sostenibles (transport públic i bicicletes). Més informació en aquest enllaç.
La participació del RACC en la Setmana de la Mobilitat
Com a Club implicat històricament en la mobilitat segura i sostenible, el RACC participa activament en aquesta Setmana de la Mobilitat mitjançant el suport a nombroses activitats i la posada en marxa de noves iniciatives pròpies. En destaquen les següents:
- “Mou-te bé“, nova activitat de formació viària. Dirigida a nois i noies de 8 a 16 anys, integra en un circuit els diversos modes de transport dels joves (bicicletes, bicicletes elèctriques, patins elèctrics, skates, plataformes elèctriques, etc.) per ensenyar-los a moure’s amb seguretat, civisme i respecte a la normativa.
- Presentació de l’estudi “La mobilitat sostenible: palanca de transformació econòmica i empresarial“, realitzat per l’Asociación Española de Directivos. La seu del RACC acollirà la presentació i una taula rodona sobre el tema.
- Estudi sobre les emissions reals dels vehicles. Investigació realitzada per la Fundació RACC.
- Campanya de la FIA #ParkYourPhone sobre l’ús del mòbil quan es condueix. El RACC donarà suport a la difusió d’aquesta campanya, que alerta els conductors sobre els riscos de l’ús de mòbil com a element de distracció.
Podeu seguir amb detall totes aquestes activitats a la pàgina web de la Fundació RACC.