El teu fill es mareja en el cotxe? Causes i consells per evitar-ho
Por: RACC Blog
Per a moltes famílies, viatjar amb cotxe no sempre és una aventura divertida i agradable. I és que els marejos al cotxe són habituals en nens d’entre 2 i 12 anys. La causa d’aquest trastorn és la descoordinació entre el nostre cos, que està parat, i la percepció de moviment al voltant. Encara que no és greu, sí que resulta molt molest, desagradable i pot suposar que els viatges es converteixin en una mala estona. Per això, el millor és tractar de prevenir-lo i, si arriba, combatre’l.
Consells per evitar marejos al cotxe:
- Viatjar en les hores de menys calor i, si és possible, en aquelles hores en què els nens solen dormir (de nit o a l’hora de la migdiada), ja que el mareig no apareix mentre es dorm.
- Col·locar al nen mirant endavant i al seient més central del vehicle, sempre respectant totes les normes de seguretat i retenció.
- Tractar que miri cap a l’horitzó, sobretot al davant del vehicle o, si li agrada mirar per les finestretes laterals, aconsellar-li que es fixi en els elements llunyans: muntanyes, cel, núvols…
- Mantenir una temperatura i ventilació agradable dins del vehicle. La calor excessiva o la calefacció forta pot contribuir al mareig.
- Distreure el nen amb jocs com el “veig, veig”, cantant, explicant contes o històries, buscant formes als núvols… Si et marejaves quan eres petit, probablement sabràs que això sol ser molt eficaç… A alguns nens també els funciona mirar una pel·lícula, però millor evitar llibres, dibuixos o videojocs perquè solen produir marejos.
- Evitar els menjars forts abans del viatge. Millor no haver menjat o haver pres només una cosa lleugera, encara que la sensació de gana tampoc ajudarà a evitar marejos al cotxe. Millor un pica-pica o menjars lleugers, parant de tant en tant per passejar, menjar i refrescar-se.
- En alguns nens, els caramels o els xiclets també ajuden.
- Per als qui són molt propensos a marejar-se, es pot consultar al pediatre l’opció de donar-los algun fàrmac o posar-los una polsera antimareig, però sense oblidar que poden presentar efectes secundaris. En cas de remeis casolans com el gingebre, també consultar-ho abans, ja que no solen ser recomanables per als nens.
- Evitar la conducció brusca, amb especial cura a les corbes i a les frenades.
- Si tot i això el mareig apareix, obrir les finestretes perquè li toqui l’aire, distreure’l i parar en un lloc adequat.
- Portar sempre bosses per al mareig i roba de recanvi per si de cas.
Si al final tot això no funciona, el més important és tenir paciència i tranquil·litzar el nen si es troba malament o acaba vomitant. Cal no oblidar que tota la família passa una mala estona, però l’afectat és el que s’emporta la pitjor part.