Drogues i conducció, una combinació molt perillosa

Por: RACC Blog

“Conduir després del consum de substàncies psicoactives és un fet freqüent a Espanya.” Així de categòrica es mostra la Direcció General de Tràsit (DGT) en un informe sobre aquest tema, on es confirma que gairebé l’11% dels conductors que donen positiu en un control ho fan per haver consumit drogues, fonamentalment marihuana i cocaïna.

La imprudència en aquesta conducta es reflecteix lamentablement i clarament en l’augment de la sinistralitat a la carretera.

Drogues i conducció

Per què és tan arriscat conduir sota els efectes de les drogues?

“Les drogues actuen sobre el cervell i poden alterar la percepció, la cognició, l’atenció, l’equilibri, la coordinació, el temps de reacció i altres facultats requerides per a conduir de manera segura”, adverteixen des del National Institute on Drug Abuse (NIH) dels Estats Units.

 

Important: tingues la teva assegurança de cotxe online en regla

Efecte de les drogues en la conducció

Creativitat: Ferran Morales

Però no totes tenen els mateixos efectes. La cocaïna estimula el sistema nerviós central. Provoca una gran sensació d’eufòria en la persona que la pren, que a més pot sentir-se més segura, confiada i irritable. En aquestes condicions, la percepció del risc es redueix, la qual cosa pot portar a cometre imprudències molt greus al volant.

La marihuana, en canvi, altera les capacitats de conducció sobretot pels efectes al·lucinògens, que arriben a distorsionar la percepció del temps i de l’espai. També pot provocar sentiments paranoides, dificultat per a pensar amb claredat i sensació d’eufòria.

Les drogues de síntesis no són menys perilloses: l’efecte varia segons els principis actius que contenten, tot i que normalment alteren la percepció i la capacitat de concentració i potencien la impulsivitat i l’agressivitat.

El perfil del consumidor

Home d’entre 18 i 24 anys que condueix les nits de cap de setmana sembla ser el perfil de més risc. Instaurar la figura del conductor alternatiu entre els amics, el responsable durant aquella nit de conduir i que, per tant, no pren alcohol ni drogues, és altament recomanable. Tot i això, també cal tenir en compte que hi ha casos en altres perfils de població.

Sigui com vulgui, recorda que conduir sota els efectes de les drogues pot tenir conseqüències fatals al volant no només per al conductor i els seus acompanyants, sinó també per a les persones que trobi pel camí. Uns efectes que poden agreujar-se si, a més, es barregen alcohol o fàrmacs. Per això, si en prens, sigues responsable i no agafis el cotxe.