Dones al volant? (llegiu-ho abans de respondre)

Por: RACC Blog

N’hi ha prou amb buscar “dona al volant” al YouTube per confirmar els prejudicis sobre les dones conductores. El resultat és tan obvi com el següent…

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=qqnQ4vgvrU4] Per evitar el terreny dels tòpics, res millor que afrontar el tema des de la pura investigació. La Fundació RACC va publicar recentment l’estudi “Feminitzar la conducció, per què no?”, en el qual intenta donar una resposta objectiva a preguntes com les següents: “Són les dones més prudents com a conductores?” o “És la seva actitud personal al volant un factor positiu de diferenciació?”.

Per a això, recorre a la pura anàlisi estadística. I les xifres no deixen cap dubte: segons dades del 2013, el risc que un home mori en accident de trànsit com a conductor és de 5,8 casos per cada 100.000 habitants; en dones conductores, el risc es redueix a només un cas per 100.000 habitants.

Dones i conducció

Com s’observa al gràfic, la probabilitat de morir en accident de trànsit ha disminuït en els últims anys entre els homes, en línia amb la reducció general de la sinistralitat, i s’ha mantingut estable en les dones (encara que en un percentatge molt baix).

Aquesta evolució estable es dóna tot i que el nombre de dones conductores ha augmentat considerablement en els últims anys: entre el 2009 i el 2013 es van comptabilitzar 700.000 noves conductores davant 200.000 nous conductors.

Dones i conducció

Així, les conclusions de l’estudi assenyalen que, a igualtat de circumstàncies externes, el balanç de seguretat viària és clarament favorable a la població femenina.

Altres investigacions reconeixen la diferència en l’estil de conducció d’ambdós sexes. Un informe de David Herrero, membre de la Fundació Heltzen i doctor en Psicologia, afirmava que “les dones condueixen amb ansietat i als homes els costa veure el perill” (2014). Un estudi del Centre d’Experimentació i Seguretat Vial (CESVI) de l’Argentina afirmava que les dones són més responsables quan estan al volant, amb un major percentatge d’ús del cinturó de seguretat i un menor ús del telèfon mòbil al volant. Aquest article del diari ABC recollia el 2012 opinions diverses: un estudi britànic constatava que les dones trigaven més a treure’s el carnet de conduir; un estudi alemany, que els costava més aparcar; i la DGT, que eren molt menys sancionades que els homes.

En definitiva, els estudis reconeixen que hi ha diferències entre homes i dones al volant però que, en cas de comparació, elles surten millor parades. Tot sigui per evitar vídeos com el següent…

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=mx6bSfx6jIg] Home o dona, sigui quina sigui la teva edat o el teu tipus de vehicle, a RACC Assegurances trobaràs la opció perfecta pel teu cotxe.