Arriben els cotxes sense bombetes
Por: RACC Blog
La tecnologia de la il·luminació dels vehicles ha millorat en els últims anys de manera notable. Arriben els cotxes sense bombetes. Durant dècades, els llums incandescents de més o menys qualitat eren les úniques a què es podia accedir. Després, van arribar als fars dels automòbils els halògens, que no deixaven de ser una variant dels llums incandescents, però més potents i duradors.
Als anys noranta van començar a aparèixer els fars de xenó, una tecnologia que encara és molt present avui en dia. El 1991 Osram va ser l’empresa que va posar per primer cop en un vehicle, el BMW sèrie 7, aquest tipus d’il·luminació en llums d’encreuament, i moltes marques prèmium s’hi van afegir. A partir del 2001 es van incorporar a molts vehicles els llums de carretera, que van passar a denominar-se de xenó dual.
Arriba el sistema LED
Els llums LED (light-emitting diode, o díodes emissors de llum), que van néixer el 1962 de manera molt rudimentària, ara són l’últim en il·luminació. S’han anat incorporant a poc a poc als automòbils: primer a l’interior, perquè així no cal canviar-les, i a partir del 2007, a l’exterior, gràcies a l’aplicació perfecta com a llums permanents.
En principi, tot són avantatges perquè tenen molt menys consum que les convencionals, duren unes 100.000 hores (o sigui, uns 20 anys com a mínim), mantenen per sempre la mateixa intensitat, són fàcilment dirigibles automàticament per a seguir la carretera i permeten aplicar moltes possibilitats de tecnologia “intel·ligent” que beneficien tant el conductor com la resta d’usuaris, sobretot a la nit en vies amb il·luminació deficient o nul·la.
Mercedes classe S, el cotxe sense bombetes
Ara, més d’un segle després que els cotxes incorporessin enllumenat elèctric, Mercedes ha presentat el primer vehicle que no té ni una sola bombeta d’incandescència. Evidentment, ho ha fet amb el seu model insígnia, el classe S, el màxim exponent de la marca alemanya.
El Mercedes Classe S, a més de prescindir completament de les bombetes que hem conegut sempre, presenta noves funcions d’il·luminació, com la d’intensitat variable del fre per a no molestar els altres conductors, o els dos sistemes de millora de la visibilitat nocturna: els llums de carretera automàtics plus i l’assistent per a visió nocturna plus. El resultat és un augment considerable de la seguretat en circulació.
Si parlem de números, en alguns acabats del classe S té gairebé 500 díodes que il·luminen la calçada i tot el vehicle, inclosos l’habitacle i el maleter. Els fars davanters tenen fins a 56 LED per far; les òptiques posteriors, 35 cadascuna, i a l’interior compta amb uns 300 llums LED.
La il·luminació làser, per a final d’aquest any
Quan aquest tipus d’il·luminació LED tot just s’està incorporant al mercat, s’anuncia per a final d’any una tecnologia que la superarà: làser. Permetrà arribar a una distància de visió de 600 metres i és encara més eficient en l’àmbit energètic perquè els diòdes són més petits. Aquest abast bé ha de tenir uns límits, motiu pel qual s’emprarà un sistema de càmeres que orientarà la llum emesa sense perdre camp visual, però tenint en compte els cotxes que circulen de cara i els que circulen darrere quan ens avancen.
La tecnologia làser ja ha estat anunciada per Mercedes amb el prototipus GLA, i Audi, amb l’R8, ja la té a punt, tot i que serà BMW, amb el nou híbrid i8 espectacular, el primer que surti a la venda amb aquests fars.
Prova el servei de venda de cotxes del RACC quan vulguis comprar un vehicle: hi trobaràs ofertes especials i el millor finançament, a més, amb el seu cercador podràs localitzar fàcilment els models que més t’interessin, per tipus de cotxe, ús que li vulguis donar i pressupost de què disposes.