Llums curts o llargs: fas servir bé els llums del cotxe?
Por: RACC Blog
Segur que, més d’una vegada, conduint de nit les llargues d’un altre cotxe t’han enlluernat, amb el perill que això suposa. Però no et confonguis, tampoc es tracta de no fer-les servir mai: el sentit comú (i conèixer la normativa) poden ajudar-te molt a l’hora de triar quin tipus d’il·luminació és la més adequada. Aleshores, poso els llums curts o llargs?
Els llums llargs, només en carreteres molt poc il·luminades i amb poc trànsit
El Reglament General de Circulació ho deixa clar: els llums llargs s’han d’utilitzar de nit i quan no hi hagi prou il·luminació. Gràcies a ells podrem veure de forma més clara algun possible perill al camí (un animal, un cotxe aturat i amb els llums apagats…).
Però què entén la normativa per “vies insuficientment il·luminades”? Són aquelles on no es pot llegir la placa d’una matrícula a 10 metres o en què no es distingeix un cotxe de color fosc a 50 metres. Això descarta que es facin servir a les autopistes i a les autovies. Tampoc s’han d’utilitzar a les zones urbanes.
Has de saber: troba la millor assegurança de cotxe online
Aquesta és la norma bàsica, però té algunes excepcions. Per exemple…
- Si circulem a menys de 40 km/h o hem parat el cotxe, encara que la carretera sigui solitària i sense il·luminació, hem de fer servir les curtes.
- També hem de passar de llargues a curtes si veiem que una altra persona s’acosta i podem enlluernar-la (tant si va en el nostre mateix sentit o en sentit contrari, i ja sigui conduint, caminant o anant amb bici).
I als túnels, la normativa hi permet l’ús de llums de llarg abast? Sí però, tal com passa a la carretera, només quan no hi hagi risc d’enlluernament.
Les curtes, no només de nit
Encara que estiguem acostumats a utilitzar els llums d’encreuament o de curt abast de nit o als túnels, no només són obligatòries en aquests casos.
- Si circules per un carril reversible o un que, pel motiu que sigui, s’ha habilitat per circular en una direcció no habitual, has de fer-ho amb les curtes obertes encara que sigui de dia.
- També si les circumstàncies meteorològiques fan que es redueixi la visibilitat (per exemple en cas de boira, neu, pluja intensa o fins i tot si la pol·lució és alta). Un cas a part són les motos, que de dia han de circular sempre amb els llums curts encesos.
Es poden usar en ràfegues?
Sí, però només en circumstàncies molt determinades, segons adverteix el Reglament General de Circulació. Per exemple, fora de zones urbanes es permet advertir un altre conductor que el volem avançar utilitzant els llums curts i llargs de manera alterna i a intervals molt curts, per evitar precisament l’enlluernament.
Finalment, si mentre condueixes t’adones que alguna cosa falla als llums del teu cotxe, recorda que el Servei d’Assistència Mecànica 24h del RACC pot ajudar-te. Perquè al RACC, #HiSomPerAjudar.