Quantes hores de la teva vida perds en embussos?

Por: RACC Blog

T’has sentit, en alguna ocasió, com Michael Douglas a l’inici d'”Un dia de fúria”? T’has preguntat alguna vegada quantes hores de la teva vida perds en embussos?

Falling Down Opening Sequence

La calor, la humitat, el soroll, la sensació de que mai sortiràs del cotxe…  Davant d’un embús, només val la paciència i la tranquil·litat per no acabar tan boig com el protagonista de la pel·lícula.

Més enllà de les conseqüències en l’ànim i l’humor de cadascú, la congestió viària té uns efectes socials que l’han convertit en tema de recerca prioritari en els darrers anys. La companyia INRIX, especialitzada en aquesta qüestió, va presentar recentment els últims resultats de la seva anàlisi de la congestió a les principals ciutats europees i dels Estats Units. Segons aquest estudi, que compta amb la col·laboració del RACC en la recopilació de dades a Espanya, les ciutats espanyoles amb més congestió són:

Congestió Espanya

Destaca l’increment d’hores perdudes a Barcelona i València,
davant del descens de Saragossa i Bilbao.

 

Com es pot veure, l’estudi assenyala la mitjana d’hores perdudes per cada conductor entre gener i juliol del 2014 i la seva evolució en relació al mateix període del 2013. La comparativa amb la resta d’Europa situa les ciutats espanyoles molt lluny de les àrees metropolitanes amb més embussos d’Europa:

Congestió Europa

Londres és l’àrea metropolitana europea que concentra més congestió,
amb un increment del 15% en relació al 2013.

 

Quant costen les hores perdudes als embussos?

Un dels objectius dels estudis dedicats a la congestió és avaluar el cost social de les hores perdudes en embussos. El RACC va ser pioner a Espanya en aquest camp d’investigació en avaluar el cost econòmic de les hores perdudes a les principals ciutats espanyoles; per exemple, va situar en 3,4 milions d’euros diaris el cost de la congestió als accessos a Madrid (2009). Aquesta quantitat respon al càlcul del cost laboral de les hores perdudes, al consum de combustible o a les emissions contaminants.

La relació entre la congestió viària i l’evolució socioeconòmica s’observa també en el descens de la congestió en els últims anys a Espanya a causa de la crisi econòmica; més concretament, arran les altes taxes d’atur i l’augment del preu dels carburants.

L’aposta pel transport públic és la millor aportació individual a l’hora de reduir la congestió, però no sempre és possible. En cas d’haver d’agafar el vehicle privat, val la pena consultar el servei RACC Infotransit abans de sortir de casa: ja sigui en la seva versió on-line (http://infotransit.racc.cat) com en la seva ‘app’ gratuïta. RACC Infotransit ofereix la situació del trànsit minut a minut però també n’anticipa l’evolució durant les hores següents.