Cotxe nou: Gasolina, dièsel, híbrid o elèctric?

Por: RACC Blog

Si estàs pensant comprar-te un cotxe nou hauràs de tenir en compte un seguit d’elements: l’ús que li donaràs, el tipus d’assegurança de cotxe que contractaràs o, evidentment, el model i tipus de cotxe. Avui en dia tens al mercat una varietat de cotxes com mai abans s’havia vist. Però, quina energia t’interessa més per a moure el teu vehicle?

Comprar un cotxe nou dièsel o gasolina?

Segurament ja tens al cap el vehicle que vols, i aleshores sorgeix el dubte: dièsel o gasolina? Abans d’optar per un o altre has de fer números:

  • Quants quilòmetres fas cada any? És fonamental per decidir-te. En general, si recorres entre 15.000 i 20.000 km a l’any millor optar pel dièsel, si no, difícilment et compensarà.

cotxe nou gasolina o dièsel

  • El consum dels nous motors dièsel en alguns casos és de 3 litres als 100 km, però tampoc ha quedat enrere l’evolució dels de gasolina, que ja aconsegueixen consums de poc més de 4 l. Però el litre de gasoil sempre és més barat.
  • La mida i el pes del cotxe també són importants. En el cas de vehicles grans i pesats, com un tot terreny o un monovolum, segurament t’interessa més un dièsel. El cas contrari és el dels vehicles urbans: és difícil trobar ara alternatives dièsel.
  • L’assegurança i el manteniment també són diferents. En general, els dièsel han d’anar a revisió més vegades que els de gasolina i l’assegurança és més cara perquè costen més.
  • El soroll ha estat tradicionalment un dels elements en què es fixa el comprador. És més sorollós el dièsel, però els motors ara són més silenciosos, i sobretot l’habitacle està cada vegada més insonoritzat.
  • Compara la diferència del preu de venda, és possible que hi hagi una oferta interessant d’un o altre, mira-t’ho.

I entre híbrid i elèctric? Quin cotxe nou he de comprar?

La diferència és que amb un híbrid no has d’estar pendent de recarregar-lo i pots seguir camí a qualsevol gasolinera, però els elèctrics gasten molt poc i gairebé no contaminen. Però has de saber que les bateries, en el procés de fabricació i en el reciclatge, també contaminen. Ambdós tenen una resposta immediata del motor (més l’elèctric), no provoquen estrebades perquè a més són automàtics i són realment confortables.

cotxe nou endollable

Els híbrids s’han anat introduint amb força al mercat i la tecnologia avança ràpidament, com s’ha pogut veure al recent Saló de Frankfurt. Aquests són alguns consells per si penses comprar-ne un:

  • Informa’t si l’híbrid que vols està recomanat més per a ciutat o és dels que es gaudeixen a la carretera. En ambdós casos, en recorreguts urbans és on pots treure el màxim partit a la propulsió elèctrica.
  • Has de vigilar molt quan t’informis del consum. Que gasti 1,5 o 2 litres als 100 és factible, però la mitjana se sol realitzar comptant la màxima autonomia elèctrica. Després, amb el motor tradicional, has de tenir en compte que pesa més que la resta.
  • Són més cars de compra, però tenen avantatges fiscals. Mira i compara.

Pel que fa als elèctrics, tot i que no arrenquen en alguns llocs com a Espanya, les marques no deixen d’estudiar-ne les possibilitats i augmentar-ne l’autonomia. Si contestes aquestes preguntes veuràs si t’interessen:

  • Quant pots arribar a estalviar? Comptant el preu de la càrrega, un elèctric gasta només uns 2,5 € als 100 km, la qual cosa que és un estalvi enorme al final de l’any.
  • Són més cars però tenen ajudes fiscals més grans encara que els híbrids i no pagues a les zones blaves ni en molts peatges.
  • Comprar o llogar les bateries? Si les llogues, tens un pagament mensual, però el cotxe surt molt més barat i no t’has de fer càrrec de reposar-les.
  • Quants quilòmetres fas diaris i en conjunt a la setmana? Els elèctrics encara tenen de mitjana una autonomia d’uns 180 km, tot i que va millorant.
  • Realitzes sempre trajectes similars? Si fas recorreguts del mateix tipus, curts i sobretot per ciutat, t’interessa molt, però si es produeix algun canvi d’itinerari inesperat, pots tenir problemes.
  • Pots tenir només un cotxe a casa i que sigui elèctric? Excepte en casos comptats d’elèctrics amb major autonomia i càrrega súper ràpida, si surts els caps de setmana o de vacances, hauràs de pensar en un segon cotxe.
  • Disposes d’endoll a la plaça d’aparcament? Si vius en una casa unifamiliar o en un edifici amb plaça de pàrquing i endoll tot resultarà més fàcil. I també has de tenir en compte si tens punts de càrrega (millor ràpids) a prop de la feina o del lloc per on et mous habitualment.

Ara que ja disposes d’informació sobre els vehicles de gasolina, híbrids o elèctrics, només toca decidir-te! ;)