Condueix amb vista: com ens afecten les principals deficiències visuals al volant?

Por: RACC Blog

Sis milions de conductors a Espanya tenen almenys una deficiència visual, segons dades d’un estudi dut a terme per Visión y Vida i la Universitat Politècnica de Catalunya en col·laboració amb el RACC.

Una xifra preocupant si tenim en compte que la informació que ens arriba a través dels ulls condiciona la gran majoria de decisions que prenem mentre conduïm. De fet, el 33% de les infraccions habituals, com ara no mantenir la distància de seguretat, saltar-se un stop o avançar de manera imprudent, podrien deure’s a una deficiència visual. Les dades de l’informe són concloents: una mica més d’un milió de conductors no hauria de posar-se rere el volant. En cas de dubte, una revisió de la vista és indispensable abans de conduir.

deficiències visuals

Foto: Daniel Novta

Com et poden afectar els problemes visuals?

  • Graduació incorrecta. Conduir amb unes ulleres mal graduades, o no portar-les, la qual cosa passa en un 58% dels casos, redueix la capacitat de percebre amb nitidesa els petits detalls dels objectes.
    Seguir el consell de l’Associació Espanyola d’Optometristes Units, que recomana dur a terme una revisió anual de la vista, ajudaria a reduir aquest percentatge i millorar l’agudesa visual dels conductors. La visió borrosa o poc enfocada afecta, sobretot, les persones amb miopia (que no hi veuen bé de lluny), astigmatisme (provoca una visió borrosa) o vista cansada (que no hi veuen bé de prop).

  • Enlluernament. També és preocupant, sobretot en les persones de més de 65 anys: tres de cada quatre ho pateixen, sobretot quan condueixen de nit. Les cataractes en són una de les possibles causes.
    Les persones amb hipermetropia que no porten ulleres o que condueixen amb una graduació incorrecta també poden tenir problemes de visió nocturna. Mal de cap, fatiga visual i cansament ocular solen ser-ne els símptomes.

  • Dificultat per a diferenciar objectes. Passa sobretot quan el color de fons és molt semblant (per exemple, un cotxe gris durant un dia molt ennuvolat o amb pluja) i també ens posa en risc. Li passa a un 37,7% dels conductors.

El daltonisme, la degeneració macular associada a l’edat (DMAE) i el glaucoma són d’altres trastorns que poden reduir la nostra capacitat al volant, com mostra l’estudi àmpliament. En el cas del daltonisme, es tracta d’una deficiència visual que és molt rellevant a l’hora de conduir, perquè els conductors daltònics no poden diferenciar en visió nocturna i de lluny el color d’un semàfor. A més, aquesta deficiència visual no es revisa a les proves per al reconeixement de conductors. En el vídeo següent mostrem un test molt senzill per a detectar el daltonisme.

Tens dubtes sobre la qualitat de la teva visió? Pots consultar-los a través del servei del RACC Metge de guàrdia 24 h.