Com rentar el cotxe correctament?

Per: David Felipe

Us ensenyem alguns trucs per rentar el cotxe de la millor manera possible 🧽

Generalment, rentar el cotxe és una acció bastant trivial per a la majoria de conductors i en la majoria de casos s’intenta procedir en el menor temps possible i amb el cost més baix.

Existeixen diferents maneres de rentar el cotxe, sent els túnels de rentada i les llances els més habituals en la major part de llocs, encara que la proliferació de la rentada en sec en algunes superfícies comercials és una nova opció a tenir en compte que, tot i que més cara, ens ofereix la possibilitat de guanyar temps.

En aquest cas mostrarem com rentar el cotxe i alguns dels millors trucs per a un detailing perfecte. Per fer-ho anirem a pams, diferenciant entre les diverses superfícies d’un vehicle.

1. Interior

És bona idea començar la neteja per l’interior. Un bon aspirat desmuntant les catifes del cotxe i eliminant l’acumulació de brutícia en les zones plàstiques i del quadre de comandament ens garantiran que quedi com a nou. En el cas de tenir parts de pell, sempre és aconsellable hidratar-les amb algun dels productes específics que existeixen al mercat, mentre que les taques en les de tela es podran eliminar amb escuma de tapisseries. Si no disposem d’aquest producte, una mica d’escuma d’afaitar pot ser el substitut: s’aplica directament sobre la taca o en una esponja i es frega amb un raspall.

Per eliminar productes com un xiclet o caramels enganxats, es pot aplicar una mica de gel per endurir la superfície, procedint al posterior raspat. Els conductes d’aire condicionat també poden ser netejats amb productes específics –els mateixos que es fan servir per als de casa– per evitar possibles olors. L’ús d’ambientadors és la millor manera de perfumar l’interior del cotxe, encara que si es vol desinfectar al màxim i eliminar olors persistents, res millor que la neteja amb ozó, que pots trobar al Centre RACC Auto, per acabar amb partícules i virus no desitjats.

2. Vidres

Els vidres són una de les superfícies més importants del cotxe, ja que a través hi veiem l’exterior, per la qual cosa una bona neteja és imprescindible. Fer-ho amb netejavidres i assecar amb paper de diari ens garanteix un acabat perfecte i sense restes de cap mena. En el cas de no disposar de netejavidres, una mescla d’aigua, alcohol i vinagre els deixarà brillants. Per eliminar possibles marques d’aigua, n’hi haurà prou amb tallar una ceba per la meitat i passar-la per la localització, i posteriorment tornar-la a netejar amb un drap humit.

3. Carrosseria

En aquest apartat tenim diferents opcions. Malgrat que és més recomanable la rentada a mà amb llança, l’evolució dels túnels de rentada automàtica els ha fet ideals per a un acabat perfecte i sense ratlles, com succeïa fa uns anys. L’automatitzat de la rentada i de l’assecament els donen un avantatge superior a rentar a mà, en detriment de la part econòmica, que sol ser més cara. Tot i això, sempre podem detectar alguna taca persistent que no s’eliminarà amb aquest sistema. En la rentada amb llança, amb tres dels programes –prerrentat, ensabonat i esbandit– n’hi ha prou, evitant en la mesura que sigui possible l’ús del raspall, ja que, com en el cas dels túnels, pot ratllar la pintura.

Per rentar a mà és recomanable fer-ho amb una esponja suau i sabó específic, evitant la neteja amb sabons rentaplats, ja que estan creats per eliminar el greix i poden arribar a eliminar la capa de cera del nostre vehicle amb un mal ús, la qual cosa donaria una tonalitat més mat al cotxe. Un bon ensabonat, posterior esbandit i un assecat amb baietes de microfibra sempre són la millor opció. Evitar les altes temperatures i el sol directe a l’hora d’assecar ens evitarà possibles taques.

4. Eliminar petites marques

Durant el procés de rentatge podem detectar petites ratlles o taques adherides a la carrosseria d’elements com quitrà o resines. Si són petites i superficials, podrem solucionar-ho amb una mica de poliment, que eliminarà la imperfecció com si res. Això sí, és recomanable seguir les instruccions del fabricant per a l’ús i l’aplicació d’aquest producte.

5. Aplicar cera

Després de tot el procés, aplicar cera per protegir la pintura és ideal. Aquest és un procés més costós que la resta però no és necessari fer-lo en cada rentada. Hi ha ceres –les naturals amb base de carnauba– que poden arribar a durar fins a un any, encara que, evidentment, són les més costoses.

Amb la neteja i l’eliminació d’esgarrapades feta, impregnarem un tros d’escuma amb una mica de cera per repartir-la uniformement i amb moviments circulars per tota la carrosseria. Posteriorment esperarem que s’assequi –quedarà la superfície blanquinosa– per a procedir a eliminar-la amb una baieta de microfibra.

6. Llandes i pneumàtics

Per a la rentada de llandes es recomana un sabó neutre, ja que l’acidesa en pot danyar la lluentor. Un d’específic o, si no en tenim, un de pH 5,5 –com el que es fa servir per a la pell– és perfecte per a la neteja de les llandes. En els últims temps han proliferat els usuaris que fan servir netejadors de forn per eliminar les taques més adherides a les llandes. És una solució ràpida i efectiva, però poc recomanable donada l’abrasió d’aquest producte, ja que pot danyar irreversiblement la superfície.

T’interessa: calcula la teva assegurança de cotxe online

Per a la neteja de pneumàtics existeixen productes específics que els retornen el color, però si no en tenim cap, un abrillantador de mobles o netejar-los amb Coca-cola, passant-hi després un raspall, els farà recuperar la lluentor inicial.