Com pots evitar que les al·lèrgies t’afectin al volant
Por: RACC Blog
No tot el món espera amb ganes l’arribada del bon temps. Algunes persones han d’enfrontar-se, quan la natura es troba a l’època de màxima esplendor, a esternuts freqüents, mocs, tos i picor a la gola i als ulls. Són els símptomes típics de l’al·lèrgia al pol·len, que afecta el 15% dels espanyols segons dades del Ministeri de Sanitat.
Uns símptomes que, si es produeixen al volant, poden afectar la conducció. Per exemple, 5 segons esternudant mentre condueixes a 90 km/h provoquen que el cotxe avanci més de 125 metres (una distància més gran que un camp de futbol!) sense que puguem parar l’atenció que fa falta.
Adverteix el teu metge que condueixes
Afortunadament podem fer molt per minimitzar els símptomes tan molestos de les al·lèrgies. Anar al metge i informar-lo que condueixes habitualment és el primer pas. Pensa que certs fàrmacs que combaten les molèsties de les al·lèrgies poden provocar somnolència. Per reconèixer-los, fixa’t en l’envàs: si hi ha el símbol d’un cotxe dins d’un senyal de perill, vol dir que el medicament té efectes sobre la capacitat de conducció.
Si el teu metge sap que acostumes a conduir, valorarà la possibilitat de receptar-te un fàrmac que no provoqui aquest efecte; sigui com vulgui, podrà donar-te les millors pautes perquè hi interfereixi al mínim possible. Recorda també que l’alcohol pot potenciar els efectes secundaris dels antihistamínics: per a evitar-ho, no prenguis ni una copa.
Consells per a reduir els símptomes de l’al·lèrgia
Les estratègies següents et permetran conduir més tranquil, malgrat l’al·lèrgia. Apunta-t’ho:
-
No abaixis les finestres. Això evitarà que el pol·len entri al vehicle. Passa el mateix amb l’aire condicionat. Per poder-lo fer servir és molt recomanable instal·lar filtres HEPA (d’alta capacitat), que retenen el pol·len.
-
Condueix amb ulleres de sol. Els ulls estaran més protegits i reduiràs la picor i el llagrimeig.
-
Informa’t dels nivells de pol·len. Pots fer-ho a través de la pàgina web de la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica. Una altra opció són les aplicacions per a smartphones que recullen aquesta informació, com ara AlertaPolen.
-
Si pots, evita agafar el cotxe a l’albada. És quan la concentració de pol·len sol ser més alta.
I recorda que si ets soci del RACC i tens algun dubte sobre aquest tema, pots contactar amb el servei del RACC Metge de Guàrdia 24h.