Com es calcula l’assegurança d’un cotxe?

Por: RACC Blog

Calcular el preu d’una assegurança de cotxe no és gens fàcil perquè hi intervenen molts factors. Són els especialistes de cada companyia els qui fan aquest càlcul actuarial, que en cada cas i per a cada assegurat és diferent. No estem parlant de cobertures ni de preu del vehicle, ja que és lògic que com més cobertures hi hagi i com més car sigui el cotxe, més elevada és l’assegurança.

Com es calcula l’assegurança i el preu de la teva pòlissa.

  1. Els anys d’antiguitat del permís de conduir, factor important: Com menys temps tingui el teu permís de conduir, menys experiència acumules i per tant les companyies consideren que tens més risc de patir un sinistre. En conseqüència, com menys temps faci que tens el carnet més et costarà l’assegurança. Encara que si el tens de fa temps i no has conduït o no pots acreditar bonificació, també es penalitza.
  1. Influeix el lloc on vius i contractes l’assegurança?: Encara que a priori els ciutadans som iguals en tots els sentits, no et valdrà igual una assegurança si vius a Conca que a Pontevedra perquè hi ha zones on la sinistralitat és superior a la resta. Per exemple, una assegurança a tercers pot ser fins a 226 euros més cara a Pontevedra (530 €) que a Conca (304). És a dir, la resposta és que sí, que hi té molt a veure el lloc on vius.com es calcula l'assegurança
  1. I l’historial de sinistres?: Tal com hauràs sentit moltes vegades, si has donat informes de sinistre o no el preu de la pòlissa serà major o menor, és el que s’entén com a historial de sinistres. Com és lògic, si la culpa del sinistre ha estat teva o no el tema variarà, però està clar que com més informes hagis omplert tot i que la culpa no sigui teva, pot resultar-te més car en algunes companyies. En fi, que com més temps portis sense sinistres, més bon preu t’oferiran.
  1. I si el teu cotxe el condueixen també altres persones?: Com més persones puguin conduir el teu cotxe, més gran és el risc i per tant major la quota. A més, les circumstàncies de cada un dels conductors “afegits” també pot fer variar aquesta quota a l’alça, però sempre pagaràs més. El que està clar és que millor que estiguis tranquil si saps que el vehicle no només el conduiràs tu, encara que t’hagis de rascar la butxaca una mica més.
  1. Si tens un cotxe nou l’assegurança és més cara o més barata?: Per lògica, com més costa un vehicle, més alt és el preu de l’assegurança, perquè la companyia assumeix més risc en cas de sinistre. Cotxe nou, i si a més és car, més pagaràs.
  1. També incideixen en el preu la potència i la cilindrada del vehicle? Potència, pes i característiques del cotxe conformen un conjunt que els especialistes tenen molt en compte. Cotxe que pesa poc i té molta potència representa major risc perquè conduir-lo és més difícil i, en general, un cotxe amb molta potència sempre pressuposa un índex de sinistralitat superior a la resta.
    Això és així en general, perquè així ho diu la lògica de les estadístiques, però un cotxe amb molt poca potència pot suposar un risc si el conductor decideix fer determinats avançaments o si necessita força en segons quines situacions.
    De totes maneres, la cilindrada també es té en compte, perquè a més centímetres cúbics en principi més potència.

Llavors, per què una vegada calculada la prima (anomenada prima pura) cada companyia aplica un preu diferent? Doncs perquè cada asseguradora valora els riscos de manera diferent segons els seus experts, i després aplica la prima en funció de la gestió de l’empresa, cosa que li permet oferir preus més interessants.

[raccblog url=”https://www.racc.cat/proceso/presupuesto-coche/paso1.html?request_locale=ca” text=”Calcula l’assegurança de cotxe en 3 minuts” target=”_blank” align=”right”]