Com afecten els problemes d’oïda a la conducció?
Por: RACC Blog
(Actualitzat el 16/02/2015)
Quan estem al volant no només ens arriba informació a través de la vista. Una bona salut auditiva també és fonamental. Gràcies a ella podem adonar-nos, per exemple, que s’aproxima una ambulància a la qual cal deixar passar, que el nostre motor necessita una revisió perquè fa un soroll estrany o que no portem posat el cinturó de seguretat.
Per això, si notes que últimament no hi sents com abans, el millor és que acudeixis al metge per fer-te una revisió. Segons dades recents, el 39% dels espanyols pateix algun tipus de pèrdua auditiva, i només un 9% han estat diagnosticats per un especialista. Una simple audiometria sol ser suficient per conèixer el grau real d’audició i si és adequat o no per conduir.
El que cal tenir en compte quan no s’hi sent bé
Segons la Direcció General de Trànsit (DGT) una pèrdua d’audició superior al 45% obliga a realitzar una sèrie d’adaptacions al vehicle. Per compensar aquesta mancança s’ha de potenciar el sentit de la vista, instal·lant miralls retrovisors panoràmics que ampliïn el camp de visió. Si no hi sents bé també és important que…
- No posis la ràdio o la música molt alta dins del vehicle. Podrien restar capacitat a una audició ja minvada.
- Si necessites utilitzar un audiòfon, o canvies de marca o model, no agafis el cotxe fins que t’hi hagis adaptat bé. Respecta les revisions perquè estigui sempre en perfecte estat.
Últimament tens marejos o vertígens?
L’oïda no només intervé en la nostra capacitat per escoltar, també regeix l’equilibri. Sabíeu que la sensació de vertigen o de mareig pot tenir el seu origen a l’oïda interna? I que prendre certs medicaments d’ús comú com alguns diürètics o antibiòtics poden provocar-ne?
Si últimament et notes marejat i de vegades fins i tot sents que tot et fa voltes, no subestimis els possibles efectes d’aquesta simptomatologia en la conducció. Recorda que, si ets soci del RACC, tens a la teva disposició un Metge de Guàrdia les 24 hores per a qualsevol dubte o aclariment.
Fonts consultades: DGT, Oi2 (Estudio de marzo de 2014), Biblioteca Nacional de Medicina d’EE.UU.