Circular amb remolc: consells i obligacions

Por: RACC Blog

No tens prou espai al vehicle? Vols arrossegar una llanxa o una caravana? La solució: un remolc!

Canvis en la conducció

El fet de portar un remolc afecta la conducció. La longitud global és més gran i hi ha grans diferències en la maniobrabilitat i en el comportament del vehicle. Ens haurem d’enfrontar a una conducció encara més atenta i complexa. Però a més, hem de conèixer les normatives específiques per a aquests casos.

 

T’interessa: contracta la millor assegurança de cotxe online

Per començar, cal diferenciar entre dues categories de remolcs: fins a 750 kg i superiors a aquest pes. La DGT ho defineix així:

Remolcs lleugers: la massa màxima autoritzada (MMA) és inferior o igual a 750 quilos i per circular no necessiten permís de circulació ni matrícula pròpia, encara que sí que han de portar la del vehicle tractor. Tampoc necessiten assegurança independent.

Remolcs no lleugers: la seva MMA és superior a 750 kg. En aquest cas caldrà un permís de circulació propi per al remolc, matrícula específica i assegurança obligatòria, al marge de l’assegurança del vehicle tractor.

MMA i MMR

A més de la MMA, és molt important conèixer la MMR (massa màxima remolcable). Aquesta dada ens indica el pes màxim que el nostre vehicle és capaç de remolcar. La dada de la MMR s’indica a la fitxa tècnica; més ben dit, hi veurem dues dades, una que fa referència a remolcs amb fre incorporat i l’altra si no tenen.

Legalitzar la bola de remolc a la ITV

La bola de remolc és un dispositiu d’acoblament entre el vehicle i el remolc, i tant són importants la qualitat com la correcta instal·lació, perquè estem parlant d’una reforma que ha d’estar autoritzada per la ITV. Per això, si n’hem d’instal·lar una, millor que anem al concessionari o taller de confiança perquè ho facin professionals. Un cop realitzada la reforma, tenim 15 dies per legalitzar-a la ITV.

De boles de remolc, en trobem de diferents tipus: fixes o desmuntables i amb un número únic o variable de pin. Però en qualsevol dels casos els elements mecànics, pneumàtics i elèctrics de connexió han de ser compatibles amb el vehicle.

És important tenir en compte també que, com indica el Reglament de Circulació de Vehicles, “els remolcs amb una massa màxima autoritzada menor o igual a 1.500 quilograms, que no estiguin proveïts d’un sistema que asseguri la frenada del remolc en cas de trencament del dispositiu d’acoblament, han d’estar proveïts, a més de l’enganxall principal, d’un dispositiu d’acoblament secundari (cadena, cable, etc.) que, en cas de separació de l’enganxall principal, pugui impedir que la barra del dispositiu d’acoblament toqui a terra i que asseguri, a més, una certa conducció residual del remolc. “

N’hi ha prou amb el carnet de conduir per arrossegar un remolc?

Si el remolc que arrosseguem és de la categoria lleugers i el vehicle que portem no supera els 3.500 kg, n’hi ha prou amb el carnet de classe B, ja que el conjunt no superarà els 4.250 kg. Però si remolquem més de 750 kg, necessitarem l’autorització B-96.

Per obtenir el B-96 haurem de superar un examen de maniobres d’estacionament en línia i d’acoblament i desacoblament del remolc. També haurem de fer un examen de circulació.

Un tercer cas és si remolquem més de 750 kg i el nostre vehicle supera els 3.500 kg de pes. En aquest cas necessitarem un permís amb més exigència, el B+E.

Abans d’iniciar la marxa…

Abans de posar-nos en marxa portant qualsevol remolc, per la nostra pròpia seguretat i la de la resta d’usuaris, hem d’assegurar-nos que estigui ben agafat, i que el sistema d’enllumenat i el de connexió funcionen correctament. També hem de comprovar que els pneumàtics del remolc estan en perfecte estat i amb la pressió recomanada; en aquest sentit, hem de tenir en compte que la transferència de massa influeix en la pressió dels pneumàtics, de manera que hem de consultar el manual del cotxe per seguir el consell del fabricant.

D’altra banda, tal com hem de fer quan carreguem qualsevol maleter, és important distribuir bé la càrrega del remolc (en aquest cas, millor que vagi de les rodes cap endavant) i tenir-la ben agafada per evitar el balanceig.

Vigila amb la distància de frenada, les corbes i els pendents!

No és el mateix conduir arrossegant un remolc que sense, perquè augmenta el risc d’accident. La DGT recorda tres circumstàncies que cal tenir especialment en compte:

– La distància de frenada augmenta entre un 15 i un 20%, per la qual cosa cal guardar una distància de seguretat més gran per no tenir problemes en el cas que haguem de realitzar una possible frenada imprevista o, fins i tot, una frenada normal.

– En zones de corbes hem de prendre-les amb molta cura perquè el remolc necessita una trajectòria més àmplia, per la qual cosa convé obrir el gir fins on es pugui, ja que, si ens obrim massa, podem tenir problemes amb el vehicle que ve per l’altre carril.

– Cal anar amb molt de compte a les zones amb pendents pronunciats, tant si pugem, perquè haurem d’estar atents a la potència del motor, com, sobretot, baixant, perquè els frens poden resultar molt perjudicats, amb la qual cosa el millor és que reduïm 1 marxa perquè retingui millor el conjunt de vehicle i remolc.

Més consells de seguretat i límits de velocitat

Una altra circumstància que hem de tenir en compte és que, si circulem per zones de gran alçada, el motor disminueix les prestacions, per la qual cosa és millor que calculem un 10% menys de càrrega per cada 1.000 metres d’altura.

Quant als límits específics de velocitat, són els següents: per autopista i autovia, 90 km/h amb remolc lleuger i 80 km/h amb remolc no lleuger; per carretera amb voral de més de metre i mig o amb més d’un carril en un dels dos sentits, 80 km/h; per la resta de vies interurbanes, 70 km/h; i per zones urbanes es pot circular fins a 50 km/h.

Però a banda dels límits de velocitat, els remolcs tenen un ‘enemic’ que són les ràfegues de vent laterals. Cal estar atents sempre, però especialment si avancem un camió. La diferència de resistència del cotxe i la del remolc són molt diferents.

Quines poden ser les sancions?

Superar la velocitat pot suposar la retirada de 6 punts i multes de 100 a 600 €. I si no hem regularitzat les reformes obligatòries amb el vistiplau de la ITV, la multa serà de 200 €.