Com afecten les condicions meteorològiques primaverals a la conducció
Per: Deyanira García

A la carretera, sempre cal estar atents a tot el que ens envolta. Però, a més, a la primavera, amb la inestabilitat meteorològica que caracteritza aquesta estació de l’any, les condicions viàries poden canviar en qüestió de minuts. És per això que, per garantir la nostra seguretat i la dels altres, hem d’adaptar la nostra manera de conduir a aquestes variacions. A continuació, analitzem els principals fenòmens meteorològics primaverals i l’impacte que tenen en la conducció.
Pluja
Segons la zona on siguem, les precipitacions poden aparèixer de sobte i ser especialment intenses. Això pot reduir l’adherència dels pneumàtics a l’asfalt i augmentar el risc d’hidroplanatge del vehicle. Aquí t’expliquem com pots prevenir-lo. Però, més enllà d’això, recorda que per minimitzar els riscs a la carretera has de:
– Reduir la velocitat.
– Augmentar la distància de seguretat amb el vehicle del davant.
– Utilitzar els llums adequats per millorar la visibilitat i fer-te visible.
Ratxes de vent
El vent sempre compromet l’estabilitat del vehicle i pot aparèixer per sorpresa. Si conduir quan fa vent és tot un repte, quan bufa a ratxes fortes encara ho és més. Per estar preparat i evitar ensurts, has de:
– Subjectar el volant amb fermesa.
– No fer moviments bruscs que puguin desestabilitzar el vehicle.
– Actuar amb prudència.
– Augmentar la distància de seguretat amb els altres vehicles.
Boira
Un altre fenomen típic de la primavera és la boira, especialment a primera hora del matí o al capvespre, quan la visibilitat disminueix a la carretera i compromet la seguretat de la circulació.
Novament, és fonamental augmentar la distància de seguretat i reduir la velocitat. Això implica que no es facin avançaments innecessaris i que es mantingui la calma. Per orientar-te, fixa’t en les marques de pintura que hi ha a la carretera i mantingues els vidres i miralls nets per poder veure bé tot el que t’envolta.
Pel que fa als llums, no utilitzis els llargs, ja que poden reflectir-se en la boira i fer empitjorar la visibilitat. Opta pels curts i, si el cotxe en té, pels llums antiboira. També és important fer servir els intermitents perquè els altres conductors coneguin els teus moviments.
Al·lèrgies
La primavera, amb la floració i l’alta concentració de pol·len a l’ambient, fa que moltes persones tinguin al·lèrgia durant aquests mesos. La picor d’ulls o de nas i els esternuts no només són molestos, sinó que també poden afectar la conducció.
Si per prescripció mèdica has de prendre algun antihistamínic i has de conduir, consulta l’especialista per saber si és segur.
Durant la conducció:
– Puja les finestres per evitar que entri el pol·len.
– Revisa que els filtres de l’aire condicionat estiguin en bones condicions i, si no és així, substitueix-los.
– Posa’t les ulleres de sol per evitar que el pol·len t’arribi als ulls.
Presència de bicis i vianants
A la primavera s’allarguen els dies i les temperatures són més càlides. Això fa que hi hagi més gent passejant, tant a peu com amb bicicleta, per les carreteres i les zones urbanes. En qualsevol cas:
– Mantingues una distància prudencial i, quan avancis algú, assegura’t que hi hagi 1,5 metres de distància entre l’altre i el teu vehicle.
– En carrers o carreteres on pugui haver-hi més vianants o bicicletes, redueix la velocitat i respecta els usuaris.
– En zones per a vianants, passos de vianants o zones escolars, ves amb més compte que mai i circula a una velocitat moderada.
Abans de sortir a la carretera, consulta la previsió meteorològica per saber quin temps farà. També és important que adaptis la teva manera de conduir a les situacions canviants i que, prèviament, examinis l’estat del cotxe per assegurar-te que tots els components et garanteixen un trajecte segur.