Els nens amb bici, sempre amb casc

Por: RACC Blog

La bicicleta és un dels regals estrella de qualsevol època i també dels aniversaris infantils. Però és important afegir-hi un altre obsequi: un casc homologat i que s’adapti perfectament a la mida del cap del nen. Gràcies a ell els menuts (i tu) es poden evitar més d’un ensurt.

Les xifres ho deixen clar: l’ús del casc per part dels ciclistes redueix fins a un 88% el risc de lesió cranial i cerebral, i un 26% el de defunció. Són prou motius per impulsar l’ús obligatori de casc també a la ciutat entre els menors de 16 anys, tal com va aprovar la Direcció General de Trànsit (DGT) el maig passat. I és que no cal oblidar que una gran part dels usuaris d’aquest mitjà de transport són nens: en concret, 7 de cada 10 petits d’entre 5 i 14 anys munten en bicicleta.

Claus per triar-lo bé
Quines característiques ha de tenir un casc per assegurar als nens una bona protecció mentre van amb bici? L’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) aconsella el següent:

  • Ha d’estar homologat. Això garanteix que el casc sigui de pes reduït, ben ventilat, fàcil de treure i posar, que es pugui usar amb ulleres i no perjudiqui la capacitat auditiva del nen ni li redueixi el camp de visió. A l’etiqueta ha d’indicar que compleix amb la normativa europea EN1078.
  • Cal triar-lo en funció de la mida del cap del nen. No ha de quedar ni molt ajustat ni molt deixat anar. Per això és millor anar a comprar el casc amb el menut, perquè se’l pugui emprovar.
  • Si el casc s’ha fet malbé a causa d’un cop, s’ha de canviar. Com a norma general, es recomana substituir-lo per un de nou cada 5 anys.

Col·locar-lo de forma correcta és bàsic
Abans d’usar-lo per primera vegada, cal entretenir-s’hi i ajustar degudament el casc al cap del nen. El següent vídeo pot resultar molt útil per fer-ho de forma correcta.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=V_MFn2SHjs4?rel=0&w=640&h=360]

 

Finalment, predica amb l’exemple: si tu també fas servir casc per als teus trajectes amb bici al teu fill li serà molt més fàcil complir amb la normativa.